Men den 18. april 2020 er der udskænkning af “lagerøl” fra kl. 11.00 udenfor bryggeriet
Tekst: Ebbe Salomonsen i muntert selskab med Mikkel Ammizbøll Fotos: Ebbe Salomonsen og Ølværket
Ølværket Esbjerg er startet i 2013 i det gamle Esebrygs lokaler på Esbjerg Havn. Ølværket drives til dagligt som et sidegeschæft af Carsten Nielsen, Michael Madsen og Mikkel Ammitzböll. Det lille ølværk har en kapacitet på ca. 1000 liter øl om måneden svarende til ca. 2000 flasker. Øllet sælges primært lokalt i Esbjerg, men er også på hylderne ved Havnens Øl & Vin i Vejle og Voldby Købmandsgård, som specielt ølentusiaster vil kende som et sted med et rigt øludvalg.
I Esbjerg kan man bl.a købe Ølværket hos Slik for Voksne, Kaffe The-Huset og Superbrugsen Strandbyplads.
Ølværket har gennem de sidste år
lavet bryg til mange forskellige arrangementer og har også lavet Privat Labels
til virksomheder. Blandt andet lavede de øl til Fiskerimuseet, Broen Shopping
og Esbjerg Havn og By Jubilæet.
–Det er altid sjovt med en ny opgave, det
åbner tit muligheder for at være kreativ både hvad angår smagsudtryk men også
design af etiketter siger Mikkel Ammitzböll.
-Jeg kan huske, at vi engang lavede en belgisk tripel med spidskommen til Sydvestjyske Smagsoplevelser. Det var en øl der skulle bruges til fiske og skaldyrsretter og helt sikkert en smagskombination jeg ikke selv var kommet på griner Mikkel.
Specielt etiketdesign er man på
Ølværket også fokuserede på, for der er ingen tvivl om, at det ikke kun er smag
men også etiketdesign der sælger, når kunden går på jagt efter øl.
–Vi har altid haft fokus på etiketten fortæller Carsten Nielsen helt tilbage fra vi var håndbryggere har vi
synes, at det var vigtigt også at have et flot produkt.
Ølværket er medlem at forbrugerorganisationen Det Fri Øl, som er en organisation der har påtaget sig opgaven at vejlede forbrugeren i den jungle, der i dag er i det danske ølmarked. Det har været vigtigt for Ølværket at skille sig ud, på det område der hedder dansk specialøl, og det gøres bedst, ved at blive en del af mærkningsordningen Det Fri Øl også for at gøre opmærksom på, at der bag Ølværket er passionerede kræfter og et reelt lokalt dansk uafhængigt bryggeri.
–Vi laver alt vores øl selv hernede i bryghuset, det tror jeg langt fra at alle ved fortæller Michael.
Lige nu har Ølværket lanceret en dyreserie med, hvad de selv kalder blandingsdyr. Serien skulle egentligt have været en forårsserie, men så kom coronavirus i vejen. Derfor har Ølværket som mange andre firmaer været nødt til at tage alternative midler i brug i form af udbringning og stalddørssalg.
Ølserien består af både en
schwarzbier, en stout, en classic ale og en norsk kveik og skulle have været
sendt ud i slutningen af marts både som flaskeøl og fadøl, men står nu bare på
lageret og samler støv.
– Det er klart vi er lidt skuffede, for
vi har lagt et stort arbejde i at blive klar, men vi er også taknemmelige over
dem der har støttet os og købt vores øl. Både restauranter og butikker er
pressede og vi har fuld forståelse når vores normale kanaler for afsætning af
øl melder hus forbi i denne periode. Så må vi bare glæde os til, at der kommer
en periode efter Coronaen.
I den kommende periode vil Ølværket brygge nogle af deres kendte øltyper, så de har et større lager, når landet åbnes op.
Netop færdiggjort deres engelske bitter Skipper Las og røgøllen Revolution står netop nu på tank og gærer færdig. Der er sat en rigtig sommer-øl over, nemlig Esbjerg Framboise, som snart burde være klar til at blive tappet. Esbjerg Framboise blev præsenteret sidste år til Åben Bryghus, og var en af de øl, der fik stor ros, og som derfor var helt naturlig at brygge denne sommer fortæller Carsten.
-Vi satser på, at vi vanen tro kan holde åbent bryghus sidste weekend i Esbjerg Festuge som normalt. Her plejer bryghuset at være sort af mennesker, næsten uanset vejret, og det er virkelig en dag med højt humør og masser af øl. Vi tager øl fra hele året til denne dag, så det ville være rigtig trist, om den dag skulle aflyses fortæller Michael.
-Det er rigtig ærgerligt, med alt det Coronaen fører med sig, men vi tager det lidt som det kommer og skruer lidt ned for kedlerne. Vi håber, at folk stadig kan huske Ølværket på den anden side epidemien, og Ølværket er aldrig mere lukket end at man kan ringe med en god idé, bestille en ølsmagning, lidt øl eller andet, siger Mikkel.
På spørgsmålet : Hvad var jeres forventninger til påskesalget inden corona?
-Den serie som var planlagt til påske repræsenterer 20.000 kr. for flaske-øl og 6500 kr. for fustage. For bryggeriet koster det ca. 15.000 kr. pr. måned hvor der har været coronalukket.
Ølværket kan godt klare sig og er klar når der igen er mulighed for få deres produktion afsat. Der er plads til at betale for faste udgifter. De er nu i gang med at vurdere om der er nogle af hjælpe-pakkerne som de kan benytte. De håber at vi kan komme i betragtning, men der er ikke noget der er afklaret på nuværende tidspunkt.
Lørdag den 18. april 2020 kl. 11.00 er der dog mulighed for at smage deres “ Lagerøl” som står og samler støv. Der prøvesmages på to forskellige fustager, kom og vær med til en festlig dag med god afstand til hinanden.
Ølværket er som udgangspunkt kun produktion, men man er altid velkommen til at komme forbi i Læsøgade 5 og hvis døren er åben er man mere end velkommen til at stikke hovedet indenfor, se øllene og i øvrigt smager Skipper Las fremragende!
[smartslider3 slider=95]