Af Redaktionen Foto: Matilde Bech

Selvom der først på året var en forventning om, at fattigdommen i Danmark ville stagnere for første gang i 20 år, modtog Dansk Folkehjælp over 50 % flere ansøgninger til Feriehjælp i 2020. Således ansøgte 5.765 familier om et sommerferieophold, og organisationen havde mulighed for at hjælpe godt 4.000 af disse personer. Nu udvider Dansk Folkehjælp nu indsatsen til efterårsferien, hvor yderligere 800 børn og voksne nu alligevel får mulighed for at komme på et ønsket ferieophold.

Ferieopholdene i uge 42 finder sted i Østjylland, Vestjylland, Nordjylland og på Lolland. Der er tale om familieferier, hvor enlige forsørgere kan holde ferie med deres børn samt ét børneferie-ophold kun for udsatte børn.

Generalsekretær i Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem, fortæller om initiativet:

-Selvom vi i år sendte godt 4.000 personer på sommerferie, så var der rekord mange familier vi ikke fik mulighed for at tilbyde vores feriehjælp. Med det rekord store ansøgertal i år er det derfor glædeligt, at vi nu har mulighed for at give endnu flere trængte familier en ferieoplevelse. Mange af de familier, der søger Feriehjælp hos Dansk Folkehjælp, er uden beskæftigelse og typisk omgivet af mere komplekse hverdage, der ud over fattigdom kan være præget af sociale udfordringer. I alle tilfælde har familierne brug for kvalitetestid med deres børn – det kan et ferieophold give dem.

Gode ferieoplevelser er særligt vigtige for børnene
En trængt økonomi hos udsatte og sårbare familierne betyder, at børnene tit oplever at måtte undvære ting, som er en selvfølge for deres klassekammerater – f.eks. deltagelse i fritidsaktiviteter og muligheden for at holde ferie.

Derfor er feriehjælp særlig vigtigt. Dels fordi børnene igennem feriehjælp får et fællesskab med andre børn og uvurderlig kvalitetstid med familien, men også fordi børnene gennem gode ferieminder kan være med i samtaler om ferieoplevelser, når de vender tilbage til skolen efter ferien. Dette er essentielt for, at de ikke føler sig ekskluderet. Erfaringer viser, at tilbud om gode fællesoplevelser til socialt udsatte familier med børn, bidrager til fornyet livsmod og forøget livskvalitet.

For at modtage feriehjælp skal ansøgeren være enlig forsørger med hjemmeboende børn under 18 år og på overførelsesindkomst. Alle opholdene gennemføres ud fra Sundhedsstyrelsens gældende anbefalinger for COVID-19.

Om Feriehjælp
Som godkendt ansøger af Feriehjælp hos Dansk Folkehjælp får familierne mulighed for at holde en uges ferie. Det kan både være i Lalandia, i sommerhus eller på en af de historiske ferielejre. Ferieopholdene drives af frivillige, der hvert år lægger et stort arbejde i at gøre en forskel for de børn, som aldrig vil glemme dem for det. Alle ansøgere bliver verificeret af de sociale myndigheder i ansøgerens bopælskommune. Dermed sikrer Dansk Folkehjælp, at det er dem, der trænger mest, der får hjælp. Siden 1940 har organisationen sendt over 100.000 børn og familier afsted på sommerferie.