Af Jan Poulsen

I efteråret var der så stor interesse for at søge tilskud til energirenovering af hjemmet, at mange ansøgere endte med at få afslag. Derfor gør en ny politisk aftale det nu muligt at søge oftere.

– Der har været en helt overvældende interesse for at søge tilskud til udskiftning af olie- og gasfyr og energiforbedringer, oplyser Klimaministeriet.

– Det er naturligvis meget positivt, at danskerne har taget så godt imod ordningen. Men det betød desværre også, at mange oplevede at få et afslag.

– Derfor har vi nu handlet hurtigt og tilpasset puljen, så flere kan få tilsagn om tilskud fremadrettet, siger klimaminister Dan Jørgensen (S).

Blandt andre installatører af varmepumper har udtrykt bekymring for, at tilskudspuljen medfører en ‘stop-go’-effekt på markedet. ‘stop-go’-effekt`betyder at forbrugerne har afventet muligheden for at søge tilskud før de investerer.

Derudover har tilskudspuljen fået kritik for at have for høje tilskudssatser. De to kritikpunkter har man ikke siddet overhørig hos klimaministeriet, og man har derfor justeret puljen derefter.

– Vi lærer af vores erfaringer og lytter til den kritik, vi får. Derfor tilpasser vi nu puljen, så vi nedbringer sagsbehandlingstiden, og så flere kan få tilskud. Samtidig imødegår vi de mulige negative effekter på markedet.

– Desuden sikrer vi med flere årlige ansøgningsrunder, at man ikke skal vente et helt år, før man kan søge igen, hvis man får afslag.

– Vi vil følge udviklingen tæt, så vi hele tiden sørger for, at de mange midler, vi har afsat til klimavenlig varme, bliver anvendt så effektivt som muligt, siger Dan Jørgensen.

Der er i alt afsat mere end 2,3 milliarder kroner til tilskudspuljen. De første 245 millioner kroner blev udmøntet i foråret til 5420 boligejere. Der var dog flere end 19.000 boligejere, der havde søgt om tilskud.

I år forventes der at blive mulighed tre ansøgningsrunder. Den første af runderne åbner i ugen efter påske. Et tilsagn om tilskud gælder i to år.

Aftalen om at justere tilskudsordningen er indgået af regeringen, Venstre, DF, De Radikale, Enhedslisten, Konservative, SF, Liberal Alliance og Alternativet.