Af Redaktionen
Sundhedsstyrelsen har sendt en national klinisk retningslinje om behandling af angstlidelser hos voksne i offentlig høring.
Angstlidelser er forholdsvis almindelige og kan påvirke mange områder af personens liv. Lidelserne har ofte deres opstart i barndommen, ungdomstiden eller tidlig voksenalder, og de kan både have fysiske og psykiske symptomer. Hjertebanken, søvnproblemer og trykken for brystet samt uro, bekymring eller pludselige panikanfald er symptomer, der for den enkelte kan give nedsat livskvalitet og have indflydelse i forhold til familie, venner og arbejdsliv.
Der findes flere forskellige angsttyper, og retningslinjen omhandler fire af de mest almindelige angstlidelser: behandlingskrævende social angst, generaliseret angst, panikangst og agorafobi.
-Angst er desværre en ret almindelig lidelse, som rammer rigtig mange borgere. Vi sender en retningslinje om behandling af fire typer for angstlidelse i høring, for at få input fra patientforeninger, psykologer, psykiatere og andre behandlere. Deres input er vigtige i arbejdet med at færdiggøre retningslinjen for behandlingen af de fire lidelser, fortæller Simon Tarp, formand for arbejdsgruppen i Sundhedsstyrelsen.
Retningslinjen indeholder både anbefalinger for medicinske og ikke-medicinske behandling af angstlidelser hos voksne.
Kognitiv adfærdsterapi anbefales i retningslinjen som det første behandlingstilbud til personer med angstlidelser. Kognitiv behandling er behandlinger, hvor man gennem samtaler forsøger at hjælpe patienten til at få struktur og kontrol over angsten og symptomer. I tilfælde hvor den kognitive behandling ikke virker alene, anbefales behandling med antidepressiv medicin, enten alene eller i kombination med kognitive samtaler.
Internetbaseret kognitiv adfærdsterapi anbefales til patienter med milde angstlidelser, mens retningslinjen anbefaler imod at tilbyde kropsterapi og mindfulness i tillæg til standardbehandling.
Retningslinjen er i høring frem til fredag den 5. juni 2020 via Høringsportalen