Af Redaktionen   Foto: Dansk Folkehjælp

33.440 kroner! Så meget bruger den gennemsnitlige danske familie ifølge en Nordea-undersøgelse på at holde en konfirmation.

Det er et beløb, der er mange gange større end det, som Danmarks fattigste familier har mulighed for at bruge, og konfirmationen gør det særligt tydeligt, hvor stor uligheden kan være mellem danske børn. Derfor sætter Dansk Folkehjælp ind med sin årlige konfirmationshjælp, der hjælper 500 af de mest trængende familier.

En undersøgelse fra Nordea, Konfirmationsøkonomi 2020, viser, at den gennemsnitlige danske familie bruger 33.440 kroner på at holde en konfirmation. Beløbet dækker selve festen, beklædning til både konfirmanden og resten af familien samt gaven fra forældrene.

I perioden fra 2016-2020 er det gennemsnitlige beløb desuden steget med 10% – eller 7% justeret for inflation. 51% af danske familier bruger dog maksimalt 20.000 kr., og 18% bruger 10.000 kr. eller derunder. Undersøgelsen tydeliggør, hvor stort spændet er mellem velstående og fattige familier. Det betyder samtidig, at risikoen for, at børn fra fattige familier oplever social stigmatisering, er tilsvarende større – og det er præcis denne omstændighed, som Dansk Folkehjælp med sin årlige konfirmationshjælp ønsker at afhjælpe.

Dansk Folkehjælp uddeler hjælp til 500 familier Organisationen uddeler konfirmationshjælp à 2.000 kr. til 500 af de i alt 1.267 familier, som tilbage i november 2020 ansøgte om konfirmationshjælp. Dansk Folkehjælp har uddelt konfirmationshjælp siden 2016.

Ansøgerfamilierne bruger typisk et budget mellem 5.000 og 7.500 kroner til konfirmationen, og gavekortet kommer dermed til at gøre en mærkbar forskel for dem. Der er tale om et gavekort, som dermed kan bruges på det, familierne selv ønsker – uanset om det er tøj, gaver eller selve festen.

Børn sammenligner deres konfirmation med andres: -Selvom konfirmationen udgør en festlig lejlighed, er det samtidig en af de mest oplagte anledninger til at sammenligne sin egen fejring med den, som andre børn får. Det er helt naturligt, men det er også ofte svært for børnene at blive konfronteret med, hvor stor uligheden faktisk kan være, forklarer Dansk Folkehjælps generalsekretær, Klaus Nørlem.

Og han fortsætter: -Vi tror på, at vi med hvert eneste uddelte hjælp til de 500 familier hjælper både den enkelte konfirmand og hele familien rundt om med at få en uforglemmelig dag, der i både form og indhold minder om den konfirmation, som andre familier rundt om i landet får lov at opleve.