Af Redaktionen

Fra 1. september beder Esbjerg Kommune strandgæster om at fylde sække med affald fra stranden. Hver en fyldt affaldssæk er lig med en lotteriseddel i Kystlotteriet.

En flaske. En iturevet plasticpose. Et stykke isolering. Desværre kan man på en gåtur støde på mange ting langs stranden, som ikke hører til i naturen. Med Kystlotteriet får alle strandgæster ekstra motivation til at samle affald og dermed holde stranden ren.

For tredje år i træk er Esbjerg Kommune en del af Kystlotteriet. Konceptet er enkelt. Ved Hjerting Strand, Mennesket ved Havet og Mandøvej er der opsat en kasse med affaldssække og kystlotterilodder.

Når man vil deltage i Kystlotteriet, skal man blot tage en sæk fra kassen som står ved nedgangen til stranden. Sækken fyldes med affald under gåturen langs stranden og når turen er slut, sættes et Kystlotterilod på sækken og den stilles ved kassen.

-Affald i havet og på stranden er et stort problem. Det pynter bestemt ikke langs strandene, men værst er at maritime affald truer dyrelivet. Mange er rigtig gode til selv at samle affald op på stranden, og de får stor ros for at tage initiativ til at gøre noget på egen hånd. Desværre er der nok affald til, at det giver god mening at motivere endnu flere til at give en hånd med, siger Karen Sandrini, formand for Plan & Miljøudvalget.

Sidste år formåede deltagerne i Kystlotteriet at samle knap 7 tons affald ind langs strandene i de seks deltagende kommuner. I år afsluttes Kystlotteriet i december 2021, hvorefter der vil blive udtrukket vindere blandt de afleverede lodder.

Kystlotteriet er i Danmark sat i værk af Kommunernes Internationale Miljøorganisation (KIMO), og Esbjerg Kommune er en af seks deltagende kommuner.

KIMO er et internationalt samarbejde mellem lokale myndigheder. Formålet er at skabe rene kyster og beskytte og bevare havmiljøet især i Nordsøen og Østersøen.