Af Eva Bredahl

Julegudstjenesterne har skabt debat mange steder i landet, fordi flere ansatte i folkekirken har udtrykt bekymring over, hvorvidt de kan føre til yderligere smittespredning med coronavirus. Man frygter at gudstjenesterne kan blive super-spreder events.
Blandt andet har en underskriftsindsamling om at lukke kirkerne til jul eller som minimum forbyde sang i kirkerne fået over 4000 underskrifter. Det resulterer nu i nye skærpede retningslinjer for julens gudstjenester.

De skærpede retningslinjer omfatter blandt andet:
Muligheden for, at gudstjenester kan flyttes udendørs eller afholdes som drive-in gudstjenester og for at supplere med live-streaming, hvis der forventes mange deltagere i forhold til lokalets størrelse.
Begrænsning af varigheden af indendørs gudstjenester til højst 45-50 minutter.
Sikring af effektiv rengøring og udluftning mellem hver gudstjeneste eller aktivitet.
Mulighed for yderligere afstand og deltagerbegrænsning efter lokal vurdering.
Fokus på at minimere risikoen for kontaktsmitte mellem kirkegængere, også uden for kirkerne og på vej ind og ud af kirkerne.
Opfordring til at finde alternativer til fællessang, når mange personer samles, sådan som det traditionelt sker i julen. Fx ved afspilning af musik eller salmesang, ved at vælge færre salmer eller vers end sædvanligt, eller ved at kun koret synger, mens kirkegængere lytter eller eventuelt nynner med lukket mund.