Af Eva Bredahl
Alle mink skal aflives, lød det den 4. november fra statsminister Mette Frederiksen (S). Udmeldingen kom på baggrund af fund af en muteret Covid-19 hos mink, der kunne smitte til mennesker og dermed kunne få konsekvenser for en vaccine.
Dengang manglede man dog lovhjemmel til at gennemføre aflivningen.
Nu har et flertal i Folketinget, bestående af partierne i rød blok, vedtaget lovforslaget der forbyder hold af mink i Danmark frem til 31. december 2021.
Regeringen er nu sikret den lovhjemmel, man manglede tilbage i november. Det skete samme dag som kommissoriet for den såkaldte granskningskommission, der skal kulegrave regeringens håndtering af minksagen, er kommet på plads. Her vil man fokusere på den politiske håndtering, med udgangspunkt i pressemødt fra den 4. november, der altså blev fatalt for de danske minkavlere.
Erstatningen til minkavlerne er endnu ikke faldet på plads, selv om det altså er over halvanden måned siden, at meldingen om minkaflivningen kom og mange minkavlere er hårdt pressede. Med lovforslaget lægges der dog op til, at minkavlerne får erstatning svarende til ekspropriation. Altså erstatning for tvangsovertagelse fra statens hånd.
Det vil med lovforslaget blive forbudt at føre mink ind og ud af Danmark, føre mink mellem minkfarme og tilføre nye mink til dyrehold.
Loven tæller ikke zoologiske haver, cirkus eller privatejede mink, så længe man har maksimalt fem mink.
En overtrædelse af loven vil kunne give bøde eller fængsel i op til seks måneder.
Med loven i hånden vil myndighederne med politiets hjælp kunne tvinge sig adgang til minkfarmene landet over.