Af Redaktionen   Kilde: Altinget. 

Et bredt flertal i Folketinget er enige om en aftale, som sikrer knap 19 milliarder i erstatning til danske minkavlere og følgeerhverv. Over de næste ti år skal avlerne kompenseres for aflivningen af alle mink i kampen mod coronasmitte.

S-regeringen er sammen med Venstre, Radikale Venstre, SF og Liberal Alliance blevet enige om en længe ventet aftale, som sikrer økonomisk kompensation til danske minkavlere. Det skriver Altinget her til morgen.

-Vi har indgået en bred aftale, som sikrer minkavlerne og de berørte følgeerhverv fuld og fair erstatning. Nu kan avlere, ansatte og lokalsamfund begynde at se fremad, lyder det fra fungerende finansminister Morten Bødskov (S) i en pressemeddelelse.

Ifølge aftalen sætter partierne knap 19 milliarder kroner af til at dække økonomiske tab for både minkavlere og følgeerhverv, efter regeringen tilbage i november besluttede at aflive alle mink i kampen mod coronasmitte skriver Altinget.


Minkavlerne kan se frem til omkring 12 milliarder i direkte erstatning, hvoraf størstedelen af beløbet skal sikre minkavlerne økonomisk over de næste ti år.

En betydelig del af pengene vil dog gå til at dække minkavlernes gæld, som ifølge Finansministeriet er på omkring 8,6 milliarder kroner

I løbet af 2021 vil minkavlerne få en erstatning på mellem 1,8 og 2,8 milliarder for aflivede pelsdyr.

Fungerende finansminister Morten Bødskov (S) understreger, at milliarderstatningen afspejler den ekstraordinære situation for minkbranchen.

-Men når et helt erhverv bliver ramt så hårdt, som minkbranchen er blevet under udbruddet af corona, så må samfundet træde til og hjælpe, fastslår han.

Den enkelte avlers kompensation vil blive vurderet individuelt, men Ifølge Erhvervsministeriet vil en gennemsnitlig pelsavler i alt modtage mellem 11,6 og 13 millioner kroner.


Både Konservative og Dansk Folkeparti har valgt at stå uden for aftalen. Og særligt Konservative har i den seneste tid slået til lyd for en såkaldt dvaleordning, som skal gøre det mere lukrativt for minkavlerne at genoptage pelsproduktionen efter årets udgang.

Selvom der også er afsat 60 millioner til en dvaleordning, så har partierne bag aftalen gjort det langt mere attraktivt for avlerne at stoppe driften endegyldigt, mener finansordfører Rasmus Jarlov (K).

-Regningen til skatteyderne er unødvendig høj, fordi det bliver langt mere attraktivt at stoppe og tage imod erstatning for det end at starte op igen efter epidemien. Vi bad om en bedre dvaleordning, som kunne have bragt regningen ned. Regeringen sagde nej. Derfor er vi ikke med, skriver han på Twitter.

DF står uden for aftalen af samme årsager, lyder det fra partiets erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby

-Surt at aftalen udartede sig til at handle om økologisk omstilling og skovrejsning! DF ønskede “dvalemodellen” forbedret med bedre mulighed for genoptaget produktion, skriver han. 

Enhedslisten og Alternativet lægger heller ikke stemmer til aftalen. Men her er forklaringen, at aftalen er for dyr for skatteborgerne.

Minkavlerne ”fik revet tæppet væk under sig” og skal naturligvis hjælpes, lyder det i en pressemeddelelse fra Enhedslistens erhvervsordfører, Victoria Velasquez.

– Men vi skal også kunne se alle de mennesker i øjnene, der har mistet deres arbejde, eller dem som kæmper med at holde liv i deres lille restaurant eller frisørbutik. Det kan vi ikke, hvis minkavlerne bliver favoriseret så voldsomt, som det er tilfældet her, tilføjer hun.

EU-kommissionen har løbende været i dialog med den danske regering om rammerne for aftalen, som nu endeligt skal godkendelse i henhold til EU’s regler om statsstøtte oplyses der i Altinget.