Af Redaktionen     Foto: Esbjerg Kommune

Børnene i Esbjerg Kommune er vilde med teater. Knap 600 børn fra 11 daginstitutioner er tilmeldt Festivalens Hjerte, der sætter ekstra fokus på teateroplevelsen for de mindste børn til Aprilfestival.

Hvad er det nu lige teater er? Det kan være lidt svært helt at holde styr på, når man er fem år. Men børnene i Kahytten i Skads har en god idé om det. Det er nemlig noget med nogle tricks på en scene, mener de. Eller dukketeater. Eller noget uhyggeligt lige som i en gyserfilm. Uanset børnenes erfaringer får de nu teater helt ind under huden, for lige som mange andre af Esbjerg Kommunes daginstitutioner er Kahytten en del af Festivalens Hjerte, der skal få teateroplevelserne til at blomstre for de yngste publikummer, når Esbjerg Kommune fra den 27. marts til 3. april er vært for verdens største teaterfestival.

Teater på børnenes niveau

I Esbjerg Kommune oplever Aprilfestivalen usædvanlig stor interesse for Festivalens Hjerte, som knap 600 børn fra 11 daginstitutioner får fornøjelsen af. Det er fire gange så mange børn som på tidligere festivaler. Konkret får hver daginstitution inden festivalen besøg af en teaterforestilling, og både før og efter deltager børnene i en workshop, hvor de får rettet deres opmærksomhed mod det at opleve teater.

-Det hele foregår på børnenes niveau og handler om at klæde dem på til at være publikum og på deres egen måde fortolke, hvad de har set. Dansk børneteater er noget af det bedste i verden, og mange af teatrene er samlet til Aprilfestival, hvor vi selvfølgelig håber, at børnene får lyst til at opleve mere teater og tager deres familier med ud til festivalens mange forestillinger, siger kunstformidler Maren Grosen, der holder workshops for Festivalens Hjerte.

Kreative pauser

Under selve festivalen kan børnene besøge Festivalens Hjertes to hjerterum på henholdsvis Hovedbiblioteket og i Musikhuset Esbjergs foyer, hvor børnene i festivalens weekend fra den 1. til 3. april kan holde kreative pauser. Med mobilen kan børnene tage billeder af det, der optager dem mest ved oplevelsen i teatret, og bagefter få billederne printet i hjerterummene, hvor de arbejder videre med dem, så de bliver en del af et stort fælles værk.

Festivalens Hjerte er finansieret af Nordea-fonden, lige som Esbjerg Kommune har givet et ekstra tilskud for at få alle de tilmeldte børn med. Esbjerg Kunstmuseum og teaterBLIK fra Fanø er medskabere af Festivalens Hjerte og er klar til at møde en masse teaterglade og kreative børn.

-Glæd jer til at træde ind i hjerterummene. Her kan både børn og voksne forlænge deres teateroplevelser ved at sætte ord og billeder på dem gennem små kreative eksperimenter, lyd og billedkunst. Det vil være forskelligt, hvad de to hjerterum byder på, og den stærke tilslutning til Festivalens Hjerte i Esbjerg Kommune er en kæmpe glæde, så vi håber, den fortsætter ind i weekenden den 1.–3. april. Vi står i hvert fald klar med åbne hjerter, lyder det fra Birgitte Ørom og Diana Boholm fra Esbjerg Kunstmuseum.