Af Eva Zauner Andresen

Rigtig mange haveejer bander i øjeblikket over efterårets komme, og dermed også nedfaldsbladene. Det betyder nemlig ekstra arbejde med at rive blade sammen, og skaffe dem af vejen. Men de færreste tænker på, at bladene faktisk burde have lov til at blive liggende.

Bladene isolerer nemlig jorden, og fungerer derfor som en dejlig varm beskyttelse for mange biller og småkryb. Og dem kan de danske solsorte faktisk rigtig godt lide! Solsorten er vinteren over, afhængig af at kunne gå i nedfaldsbladene og finde føde, så hvis man gerne vil se solsortene i haven i vinterhalvåret, kan man med fordel lade nedfaldsbladene ligge og samtidig spare arbejdskraften.

Mange haveejere har typisk en brændestabel eller en bunke med mursten stående i et hjørne af haven, Måske har man rester af mursten liggende, fra dengang huset blev bygget, eller de sidste teglsten fra da taget blev skiftet flere år tilbage. Men det gør slet ikke noget, for det er et paradis for bænkebidere, skovsnegle og edderkopper eller sågar en kompostbunke, hvor plæneklipperen og riven aldrig rigtig kommer hen. De steder er guld værd for dyrene, insekter og biodiversiteten får lov at blomstre, fordi man netop ikke forstyrrer området ved at rydde og holde pænt.

Så hvis man gerne vil være en dyre- og biodiversitetsvenlig haveejer, må man tage en beslutning om, hvor de nedfaldne blade og kviste skal ligge og være uberørt. Jo mere opryddet og pæn en have er, jo mere artsfattig er den også, da man med blade græs og grene også fjerner insekter og livsgrundlag for havens små væsner.