Tekst og foto: Ebbe Salomonsen

Godtfolk fra Fanø som arrangerer musik, inviterede til en koncert med, den svenske trioen ”TRE” i Huset i Esbjerg, som spiller egne kompositioner. 

Trioen består af Timmy Gassllander på guitar, sangerinden Ronja Grafström og Evelina Höglund Åström der spiller violin. Alle har de en solid baggrund inden for folkemusik fra forskellige uddannelser som Ingesunds Musikhöjskola, University af Limericks musikafdeling i Sverige.

Trioen startede i 2016 og har allerede nu en god erfaring fra optræden på scene i mange sammenhæng. De tilbyder også workshops i alt fra sangspil, sange og dansende publikum.

Deres musik har fokus på nærhed og spilleglæde og høj teknisk dygtighed – TRE er blot tre fantastiske musiker, der ikke lader glansen, tilsløre musikkens iboende essens; kommunikation, og socialt samspil og nærvær. Med swingende samspil og omhyggelige, men personlige fortolkninger af traditionel musik skaber de et møde med publikum, der føles godt og behageligt. Gennem den rå valse og polskaer, løber en rød tråd af innovative arrangementer, legende og fyldt af glæde.

Evelina Höglund Åström arbejder som leder af en musikskole i den øst svenske by Sandviken hvor hun arbejder på at få unge til at spille svensk folkemusik. Det går rigtigt godt der er en fin opbakning og hun glæder sig til at der kan opbygges en folkemusiktradition i området som kan fører musikken videre.

På Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg, hvor Timmy Gassllander og Ronja Grafström er ved at tage en Nordisk Master uddannelse, som foregår over 2 år, med et halvt år i Finland, Danmark, Norge og Sverige, er et fælles inter-nordisk samarbejde mellem SDMK i Esbjerg, Sibelius Akademiet i Helsinki, Ole Bull Akademiet på Voss Norge og Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Programmet fokuserer på hovedinstrumentundervisning og kunstnerisk profilering. Uddannelsen forbereder de studerende til en karriere som internationale professionelle, og de studerende får en ekstraordinær indsigt i de nordiske folkemusiktraditioner.

Ud over undervisning bliver der også arbejdet med egne interesser og Ronja Grafström har fokus på traditioner og samværsformer og her er det traditioner på Fanø og det store fællesskab der er omkring dans og musiklivet herunder de specielle danse som er på øen. Timmy Gasslander har stor interesse for dansk folkemusik og fundet frem til nodemateriale som er spillet på Vestkysten og på Læsø. Hans interesse har også været folkemusik der er skrevet i det østlige Danmark og der er tydelig forskel. Han skriver nye musikstykker med påvirkning fra oplevelserne i Danmark som slutter nu her til sommer. For Ronja og Timmy har det været spændene og en stor oplevelse at bo på Fanø i det halvår hvor de har kunnet deltage i foreningslivet. Master uddannelser har nu været i Danmark i et halvt år, hvor Esbjerg er uddannelsesstedet, næste stop er Finland hvor der er nye udfordringer og hvor Ronja fortsætter sin interesse for traditioner og samvær og Timmy vil koncentrere sig om et finsk musikinstrument som han vil lære at kende. 

De øvrige deltagere der er med i master uddannelsen er:  Inga Freysdo’ttir fra Østrig der spiller fløjte, Barbara Ardenois fra Belgien der spiller på harmonika, og Johannes Kölbl fra Spanien der spiller harmonika alle tre optaget er på Danish National Academy / Syddansk Musik Konser – vatorium Odense / Esbjerg og kan derfor deltage. Markus Mattsson er fra Sverige og spiller fløjte.

Den 2.juni 2022 spillede en master koncert på Huset i Esbjerg hvor publikum fik hørt et varieret program på et meget højt niveau en flot oplevelse.