Af Redaktionen

For at gøre det lettere at lave forsøg med 5G har Energistyrelsen nu ændret praksis om forsøgstilladelser til frekvenser. Som noget nyt kan Energistyrelsen nu udstede en forsøgstilladelse, der koster 600 kr. om året, hvis frekvenserne ikke skal anvendes til udbud af offentlige elektroniske kommunikationsnet eller -tjenester.

5G forventes at blive en afgørende teknologi for industriel digitalisering, Internet of Things, selvkørende biler, kunstig intelligens mv. Teknologien vil få afgørende betydning for samfundet og den grønne omstilling. I Danmark er mobiloperatørerne allerede i gang med at teste 5G, og udrulningen forventes at tage fart fra næste år.

For at gøre det lettere at lave forsøg med 5G har Energistyrelsen nu ændret praksis om forsøgstilladelser til frekvenser. For fremtiden er det muligt at opnå en forsøgstilladelse til 600 kr. om året, hvis frekvenserne ikke skal anvendes til udbud af offentlige elektroniske kommunikationsnet eller – tjenester. 

Tilladelserne skal sikre, at nye tjenester og teknologier kan afprøves teknisk og dermed understøtte vækst og innovation. Forsøgstilladelser udstedes på baggrund af en ansøgning, der indeholder en beskrivelse af formålet med forsøget og oplysninger om de tekniske forhold, som for en almindelig tilladelse.

Du kan læse mere om kriterierne for at få udstedt en forsøgstilladelse her.