Af Redaktionen    Kilde: DR Nyheder.

EU er på banen med endnu et våben i kampen mod skattely og internationalt skattesnyd. De vil nemlig tvinge store, multinationale selskaber til at lægge oplysninger frem om blandt andet, hvad de tjener, og hvor meget de betaler i skat for hvert enkelt land, de opererer i.

Som det er nu, er det kun de enkelte landes myndigheder, der har adgang til virksomhedernes oplysninger, men fremover skal de største selskaber ifølge et flertal af EU-landene åbent lægge oplysningerne frem.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) bakker op om det nye tiltag.

– Vi får meget mere gennemsigtighed nu, der gør, at du og jeg som forbrugere kan se, hvem der eventuelt snyder med skatten eller placerer den steder, hvor de ikke skal placere den, siger han.

– Jeg synes ikke, det er godt nok, at man alene skal indrapportere til skattemyndighederne. Det, man har brug for i kampen mod skattely og aggressiv skatteplanlægning fra de store multinationale selskaber, er gennemsigtighed. At vi kan følge med i, hvor de placerer deres overskud, og om de overhovedet betaler skat, siger han.

Kravet kommer sandsynligvis til at omfatte multinationale koncerner med aktiviteter i EU, der omsætter for mere end 750 millioner euro svarende til cirka 5,6 milliarder kroner.

Ifølge et notat fra regeringen til Folketinget, er det forventningen, at op imod 885 danske virksomheder og filialer vil blive omfattet af forslaget.

Kommissionen vurderer ifølge notatet, at 10 til 15 procent af de multinationale selskaber, der opererer i EU, vil være omfattet.

Forslaget har været undervejs siden 2016, men først ved et møde blandt EU’s erhvervsministre i sidste uge var der flertal blandt de 27 EU-lande.

SF og Enhedslisten har længe presset på for mere åbenhed om de store virksomheders skat.

– Vi ser desværre, at der er mange virksomheder, der spekulerer i at undgå at bidrage til fællesskabet og desværre også, at der er lande, der spekulerer i at gøre det muligt for virksomhederne at gemme sig, siger medlem af Europa-Parlamentet for Enhedslisten Nikolaj Villumsen, der kalder den større gennemsigtighed et vigtig skridt efter en lang kamp.

Men hvad kan det hjælpe, at oplysningerne bliver lagt frem? Virksomhederne kan jo stadig sende deres penge i skattely?

– Åbenhed er det første skridt. Det, der så er fuldstændig afgørende, er, at vi som borgere overvejer, om vi har lyst til at støtte virksomheder, der løber fra støtten til fællesskabet, og at vi politikere sørger for at følge op med skrappere regler og en styrket indsats, sådan at vi stopper den situation, hvor vores fællesskab går glip af milliarder, siger han.

SF’s europaparlamentsmedlem Kira Marie Peter-Hansen håber, at de kommende krav kan blive startskuddet til at lave lovgivning, der kan gøre en forskel i forhold til skattelovgivning på europæisk plan.

Ved at få land til land-rapportering kan der blotlægges nogle af de huller og mangler, der er i skattelovgivningen i dag.

– Hvor vi kan få gang i diskussionen om en fælles selskabsskattebase på europæisk plan. Ved at få land til land-rapportering kan vi blotlægge nogle af de huller og mangler, der er i skattelovgivningen i dag, siger hun.

Præcis hvordan oplysningerne skal lægges frem, er endnu ikke besluttet, men Kommissionen har tidligere lagt op til, at de skal offentliggøres via landenes selskabsregistre og på virksomhedernes hjemmesider og være tilgængelige i mindst fem år.

Beslutningen ventes truffet ved et møde mellem EU-landenes ambassadører i Bruxelles i løbet af onsdag. Selvom der nu er flertal for forslaget, skal det drøftes videre i EU-regi, inden det endelig vedtages.