Af Redaktionen

Der har aldrig været registreret mindre havis i Arktis, end det er tilfældet i juli i år viser den seneste forskning.

De nyeste skræktal, er publiceret af National Snow and Ice Data Center (NSIDC), skriver The Barents Observer.

Målingerne af havis med satellitobservationer begyndte i slutningen af 1970’erne, og i juli 2020 har niveauet af havis aldrig været lavere.

– Det er et alamerende tydelig tegn på, at der er kraftige forandringer i Arktis, og det er en sørgelig udvikling, sier Per Holmlund, der er professor i glaciologi til Aftonbladet.

Det er ikke noget nyt, at havisen i Arktis smelter, men tempoet, hvori det sker, kommer meget bag på professoren. Målingerne viser nemlig, at forandringerne er sket meget hurtigere, end forskerne havde forventet.

Ifølge Sebastian Gerland, der er havisforsker ved Norsk Polarinstitutt, er det en trend, at havisen i Arktis aftager. Han forklarer, at enkelte år kan afvige, men at hvis man ser årtier tilbage, så forsvinder isen.

Isbjørne truet
Når havisen forsvinder, tager opvarmningen mere fart, og dermed forventes den at forsvinde hurtigere i de kommende år. Marianne Tronstad Lund forklarer til NRK, at det mørke hav kommer frem under isen, når den forsvinder, og da havet fanger mere af sollyset end isen, vil det give yderligere opvarmning.

Når isen forsvinder, forsvinder også de store dele af isbjørnenes leveområde. Et studie fra Ecologial Applications viser, at ikke nok med at isbjørnene bliver tyndere, når deres jagtområder bliver mindre, men de får også færre unger.