Af: Sabina Schmidt   

Vi kender det alle, for vi anvender alle forsvarsmekanismer til ubevidst at tackle interne eller eksterne problemstillinger eller for den sags skyld konflikter. Vi har undersøgt det spændende emne, og giver dig muligheden for at blive klogere på de mest almindelige forsvarsmekanismer.

En ting er sikker, vi anvender alle forsvarsmekanismer i større eller mindre omfang. Selvom de på det intellektuelle plan kan forekomme irrationelle, så husk på at de tjener et formål som sindet eller psykens balance regulator.

I psykologiens verden tilskrives forsvarsmekanismerne en regulerende funktion imellem de modstridende tilstande. Så de er med andre ord en vigtig ventil for uønsket, uacceptable eller konfliktfyldte tanker, følelser eller handlinger.

Så husk på at dine forsvarsmekanismer har altså en positiv funktion, fordi de forhindre os i at udvikle permanente psykiske tilstande som traumer, depressioner eller psykoser. Men forsvarsmekanismer kan også udvikle sig til meget uhensigtsmæssige adfærds mønstrer som neuroser.

De mest almindelige forsvarsmekanismer vi har er;

Fortrængning

Fornægtelse

Projektion

Devaluering

Rationalisering