Af Redaktionen  kilde: Haveselskabet

Hos Haveselskabet mærker man en stigende interesse for at trække på haven i juletiden, og mange efterspørger inspiration til naturlig og bæredygtig julepynt. Og du behøver ikke have grønne fingre for at gøre julen grøn, understreger Haveselskabets havefaglige rådgiver Louise Møller, som her guider til, hvordan du får ekstra glæde af din have i julen – og hvordan du kan lade haven få glæde af julen i det nye år.

De fleste haveejere henter allerede mos og grønt ind til julens dekorationer, men mange kunne blive bedre til også at genbruge julens dekorationer ude i haven.

Vinterblomster
Hyacinter og tulipaner med løg pryder ofte juledekorationer, og de kan med fordel plantes ud i haven, når de er færdige med at pynte indendøre. Men de skal graves ned med blade på.

Det er vigtigt, at man ikke klipper bladene af, for der sidder kraft i bladene, som trækker ned i løget og er med til at danne næste års blomst. Man kan lade blomsten visne ned, til bladene falder af, eller grave løget ned med blade på, og så vil de blomstre i haven i foråret et år senere, forklarer Louise Møller.

Vil du tænke haven ind i billedet, allerede når du køber juledekorationer og pynt til bordet, er julerosen et godt bud. Den har bedst af ikke at være inde i en varm stue alt for længe, og derfor er det oplagt at plante den ud lige efter jul.

Julerosen blomstrer på et tidspunkt, hvor næsten intet andet blomstrer, og derfor er den så fin i haven. Den kan også sagtens stå i en krukke, hvis man ikke har plads i bedet, siger Louise Møller.

Klar på en udfordring
Hvis du virkelig vil ‘nørde’ igennem i haven og er klar på et mere udfordrende projekt, kan du kaste dig over Amaryllis, som mange også kender under navnet Ridderstjerne eller De Fire Verdenshjørner. Den blomstrer fra et stort løg og kan købes i butikkerne ved juletid. Men løget kan ikke lægges i jorden på samme måde som hyacinter og tulipaner, for den tropiske blomst kan ikke rigtig gro i vores nordiske haver.

Men har du tålmodighed, kan du drive en ny blomst frem til næste jul. Når Amaryllis er afblomstret, stilles den et køligt sted. Til foråret kan den stilles ud på terrassen eller i haven – mange vælger et skjult sted i haven, for den er ikke så pæn i sin hvileperiode. Blomsten får mange lange blade, som visner ned, når vi når længere hen på sæsonen. De klippes fra, og dermed kan en ny blomst drives frem, som vil blomstre til jul, forklarer Louise Møller.

Giv juletræet til haven
Når julen sidst på året pakkes væk igen, kan haven få glæde af både juletræ og dekorationer.

Grenene kan klippes af juletræet og lægges over sarte planter. Det er ofte først i januar-februar, at vinteren rigtig kommer, og sarte planter skal beskyttes. Men hvis man har rododendron eller et surbundsbed, er det oplagt at dedikere juletræet til det. Findel træet i så små stykker som muligt eller kør det gennem komposthakkeren og læg det i surbundsbedet. Det er med til at holde pH-værdien i bedet lav, forklarer Louise Møller og tilføjer

Nogle kommuner tilbyder at få juletræet i flishakkeren, så man kan få flisen med hjem og lægge under hækken eller et nyplantet træ. Det er godt for nyplantede træer, så de ikke skal konkurrere med græsset.