Af Redaktionen

2020 har for alle været et meget specielt år, som kommer til at gå over i historiebøgerne. Hos organisationen Dansk Folkehjælp, der er landets største uddeler af Julehjælp, blev 2020 året, hvor mere end 15.000 børnefamilier søgte om julehjælp. Data fra organisationen viser, at det rekordhøje ansøgertal er en direkte konsekvens af coronakrisen.

Den gode nyhed er, at Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladet kan berettet om et udbredt samfundssind fra alle kanter af Danmark, når det kommer til at støtte årets største Julehjælpsindsamling til fordel for fattige og udsatte børnefamilier. Organisationen slår nemlig også rekord, når det kommer til indsamlingsresultatet: der er på landsplan samlet 18.721.387 millioner kroner ind til Julehjælpen – hvilket betyder, at 14.401 familier får Julehjælp i år. Det er 3.000 flere børnefamilier end sidste år.

Dansk Folkehjælp er i år meget tæt på målet om at kunne hjælpe alle 15.000 ansøgere. Det skyldes ikke mindst en tredobling af private bidragsydere sammenlignet med sidste år. F.eks. har rekordmange privatpersoner valgt at støtte Julehjælpen med 50 kroner via. MobilePay og SMS.

-Det har på mange måder været et mørkt år, men her mod slutningen af 2020 oplever vi hos Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladet et stort og klart lys i mørket. Danskerne er rykket sammen, og vi kan mærke en utrolig stor opbakning fra hele landet til at give alle børn en god og værdig jul. Det rekordhøje indsamlingsresultat betyder, at op mod 30.000 fattige og udsatte børn kan se frem til en julegave og forhåbentlig en mor eller far med lidt mere overskud til højtiden. Hos Dansk Folkehjælp glæder vi os først og fremmest over den solidaritet, vi har mødt fra alle kanter – og ikke mindst over den klare antydning af, at flere danskere har fået øjnene op for den fattigdom, som gør hverdagen svær for tusindvis af børnefamilier i vores samfund – fortæller Generalsekretær hos Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem.

Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladet har også mødt stor opbakning fra det danske erhvervsliv. 175 erhvervsfolk fra hele Danmark aktiverede den 1. december deres netværk og satte ny rekord på Julehjælpens første indsamlingsdag. På blot èn time blev der samlet 13,4 millioner kroner ind til fattige børns jul.

Danske fonde har også vist stor gavmildhed i forhold til Julehjælpen, og især Ole Kirks Fond, Hempel Fonden, Poul Erik Bech Fonden, Mary Fonden, OAK Foundation Denmark, Augustinus Fonden, Louis Petersens Legat, Ellen og Ove Arkils Fond og Novo Nordisk Fonden har støttet årets indsamling ekstraordinært stort.

Men det er i særklasse igen REMA 1000 og Elgiganten, der trækker det største læs. Samlet set bidrager de to virksomheder via egen donation, samarbejdspartnere og indsamling i deres butikker med 4,8 millioner kroner til julehjælpen, og matcher således det beløb, Socialstyrelsen bevilliger til direkte julehjælp til 20 foreninger i Danmark, hvor Dansk Folkehjælp er den største modtager.

Det er tydeligt, at 2020 har været et hårdt år for udsatte børnefamilier. Til trods for, at det i starten af året kom frem, at fattigdommen i Danmark for første gang i flere år havde udsigt til at stagnere, modtog Dansk Folkehjælp rekordmange ansøgninger til organisationens julehjælp.
Flere af ansøgerne har søgt Julehjælp for første gang, og størstedelen af disse har mistet deres job pga. krisen – svarende til samlet set 4,6 procent af alle ansøgere. Det svarer til, at godt 1.400 børn for første gang står i en situation, hvor deres forælder har behov for økonomisk hjælp til at klare julen.