Af Redaktionen Foto: Christoffer Ravn Clausen

25. maj 1882 stod det første Georg Stage ud på sit allerførste togt. Nu er der gået 140 år og det nuværende Georg Stage er stadig på togt. Jubilæet bliver fejret med en kransenedlæggelse på Georg Stages grav, med en storslået jubilæumsreception, med ministerbesøg og med en flot ny jubilæumsbog.

Igennem de 140 år har skibet sejlet over det meste af Nordeuropa og Atlanten. Skibet var den første søfartsskole i verden, hvor man kunne få en hel civil søfartsuddannelse til søs og har som sådan været et forbillede for hundreder af skibe over hele verden siden.

Den samlede udsejlede distance siden 1882 er adskillige gange rundt om jorden, men allervigtigst er, at omtrent 11.000 unge mennesker har fået en uddannelse til et liv til søs.

Over de mange år har stiftelsen slidt et skib op, så i 1934 måtte stiftelsen bygge et nyt skib, som stadig sejler. Vi er gået fra at være en privat fond med et bidrag fra staten i ny og næ til at have store permanente statstilskud og opgaver, selvom store dele af driften stadig betales af private og fonde.

Vi har aflyst enkelte togter – oftest på grund af verdenskrige eller corona, men har også i en lang periode efter krigen og de sidste fem år sejlet to årlige togter for at imødekomme en efterspørgsel på arbejdskraft for de maritime erhverv.

Georg Stage er en erhvervsskole, hvor unge med lyst til havet får den grundlæggende uddannelse. Sådan har det altid været og selvom det maritime erhverv har forandret sig en del siden 1882, så har behovet for dygtige sømænd altid været stort og den dag i dag kan vi se, at 99,9% af vore elever efter endt uddannelse kommer i arbejde eller videre uddannelse.

På selve jubilæumsdagen er skibet tilbage i København. Det ligger på sin sædvanlige plads på P. Løwenørns Vej på Nyholm.

Da det hele startede, var det med en stor donation fra familien Stage, som ville mindes den unge Georg Stage, som få år før var død af en lungesygdom. Stiftelsen fik navnet “Georg Stages Minde” og derfor indleder vi jubilæet med 24. maj kl. 16 med at lægge en krans på hans grav på Holmens kirkegård. Vi mindes ham stadig.

Ved siden af skibet afholdes der 25. maj mellem kl. 13 og 14 den store jubilæumsreception, hvor der vil være taler og musik. Musikken leveres af Søværnets Tamburkorps, som er et militærorkester i verdensklasse.