Foto og tekst: Ebbe Salomonsen

Folkemødet har som mål at engagere borgerne i debatten om hvilken vej udviklingen skal gå m.h.t. energi, miljø og klima.

En debat, der skal udfolde sig mellem borgere, virksomheder, brancher, politikere, fagfolk og andre interessenter. Folkemødet vil have fokus på virksomhedernes behov for kompetencer i fremtiden, uddannelser der matcher og jobskabelse.

Folkemødet skal styrke børns og unges interesse for naturvidenskab, så de får øjnene op for de gode muligheder som uddannelse og job indenfor energi, miljø og klima rummer.

Folkescenen var stedet hvor der blev snakket om en række centrale emner.

Regeringens og kommunens mål for klima og energi frem mod 2030 og 2050 og hvordan berører det mig som borger.

Der kommer en række ting i kommende år, elbiler, el – busser vil der komme flere af. Vi skal have styr på sortering af affald og genanvendelse. Vi skal alle til at tænke grønne løsninger, men der vil også komme nye tiltag, energi øer som skal samle strøm fra vindmøller og sendes i land og omdannes til brændstof til  transport branchen og til erstatning for stop for brug af kul og nedsat brug af olie og gas .

Hos DIN Forsyning arbejder vi på at erstatte Esbjergværkets varmeproduktion baseret på kul med en bæredygtig varmeproduktion. Målet er, at fjernvarmen skal være CO2-neutral inden 2030. Nøglen ligger i at kombinere vedvarende energikilder som vind, sol, havvand, biomasse og overskudsvarme.

Skal det være rød eller blå politik der fører til den grønne omstilling.  De var meget enige om hvad der skal gøres, og det er en række af de ting der er i kommunes klimamål. Men der hvor der ikke var enighed var hvordan en omlægning gennemføres Søren Heide Lambertsen fra Venstre skal gennemføres uden forbud og ved frivillighedens vej. Og virksomheder og marked vil gennemføre tingene i et roligt tempo.   Sarah Nørris lagde vægt på at marked ikke kan selv der skal nogle retningslinjer til. Der skal skæres ned på kødproduktion og vi skal spise mindre kød. Det skal være mere synligt at købe lokale produkter. Der skal mere offentlig transport og de offentlige bygninger skal gøres grønne, samt genanvendelsen af materialer skal sætte i system. Søren Heide Lambertsen   kunne godt følge en række ting, men ingen tvang det skal være frivilligt.

Folkescenen var stedet hvor information og debat foregik hele dagen, med en række emner Den grønne omstilling medfører mange nye grønne jobs – siges der. Når kraft-varmeværket lukker – hvor kommer fjernvarmen så fra? Fremtidens bæredygtige landbrug og Sol over land – hvor ska der opstilles solceller.

En lang række virksomheder havde meldt sig til at informere deres arbejde og om fremtidsmulighederne for de mange unge der var på besøg. En lang række af de unge var godt orienteret om hvad de gerne ville vide mere om og der var flere ting der overraskede dem, f.eks. virtuel oplevelse af at bevæge sig rundt i en vindmølle, hvordan er det at kører en lastbil i miniformat eller hvad skal være til stede for at placerer vindmøller på havet.

Folkemødet var et udstillingsvindue for job muligheder til de unge. Der kommer til at mangle unge med en faglig uddannelse inden for el, smede, ingeniør og it.

Der var mange borgere på besøg og formiddagen var de unge synlige, men også den ældre generation var meget interessere i at få mere af vide. Tilbage meldingen fra en række virksomheder at det var et godt tilrettelagt og at de godt tilfreds med interessen fra borgernes side, og der er gode udsigter til at det bliver gentaget igen næste år.