Af Lene Memborg   Kilde: Bispebjerg Hospital

Et nyt dansk studie viser, at de gamle råd om at spise 60 % kulhydrater ikke længere er optimale.
Helt tilbage fra 1970’erne har de officielle kostråd anbefalet, at type 2-diabetikere skal spise 60 % primært grove, grønne kulhydrater og meget lidt fedt.

Spis mere fedt og proteiner

Men det kunne ikke være mere forkert ifølge et nyt dansk studie og de allernyeste amerikanske anbefalinger.
Forskere fra Københavns Universitet på Bispebjerg Hospital har netop færdiggjort et forsøg, hvor de har sammenlignet en diæt med færre kulhydrater og en almindelig diabetesdiæt.
På kun seks uger viste forsøget, at langtidsblodsukker for testpersonerne der indtog lavkulhydratdiæten faldt markant i forhold til dem der var på normal kost. Derudover var der flere andre positive side-effekter på fx kolesteroltallene og mængden af farligt fedt i leveren.

De gamle kostråd fastholder folk i sukkersygen

Thure Krarup, overlæge på Endokronologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital og hovedforfatter bag det danske studie, konkluderer ligefrem, at den kost type 2-diabetikere bliver rådet til at spise får diabetikerens blodsukker til at stige.
Der er ligefrem forskere der mener at de danske myndigheder og Diabetesforeningen bidrager til at vedligeholde folks sygdom.

Samme resultater i USA

I maj 2019 udgav den amerikanske diabetesforening og en række amerikanske universiteter en rapport, hvor man rådgiver om, at lavkulhydratskost er den diæt med mest evidens for at sænke diabetikeres blodsukker.

I Danmark har man endnu ikke ændret på de traditionelle kostråd.

Se hele undersøgelsen her