Af Ebbe Salomonsen   Foto: Ebbe Salomonsen

 

Jytte Høy på Esbjerg Kunstmuseum 

Onsdag den 14 august,  var der gratis adgang til at se og opleve Jytte Høy ´s opsætning:

Hvad har undselige hverdagsgenstande med kunst at gøre?

Hvad er forbindelserne mellem de strukturer og mønstre der omgiver os, hvordan er vi selv forbundet med dem?

 

I denne store, retrospektive udstilling, som også indeholder helt nye værker, skabt til lejligheden, inddrager Jytte Høy beskueren såvel kropsligt som mentalt – for eksempel omfatter udstillingen hendes værk “Det ternede fællesskab”. Et værk hvor Høy har  udvalgt en lang række fotos, som suppleres af nye fotos, taget i Esbjerg. Fælles for de mange fotografier er, at de alle rummer tern.

Nedlagt og sorteret i en ternet konstruktion af kasser, kan de tages op af hvem som helst, der selv bærer tern, og som alene gennem denne handling vil indtræde i ’det ternede fællesskab’. Der er således tale om en nærmest grænseløs skulptur, idet den kan bæres med ud af museet og spredes i uforudsigelige sammenhænge.

I projektet forenes selve Høys kunstneriske praksis med en lignende åbenhed, idet hun inddrager museets samling som materiale i sin egen installation. Hun betegner selv denne øvelse som en form for ’mønsterkiggeri’, hvor hendes værk forlænges gennem de nye både visuelle og strukturelle forbindelser, der opstår når hun kombinerer mussets nuværende kunst med sin egen udstilling. I denne proces vokser også museets samling, fordi den filtreres gennem kunstnerens blik og indsættes i uventede sammenhænge, der bryder med vante kategorier, etablerede hierarkier og gængse måder at arrangere udstillinger på.

Hendes udtryk med brug af et hårnet er et grafisk design, med kærlighed til minimalisme, sort/ hvid og geometri giver hendes værker et helt særligt præg. Det var naturligvis en stor fornøjelse at se hendes værker. Der var stor interesse fra flere af gæsterne som benyttede muligheden for få en oplevelse og blive udfordret. Udstillingen kan ses frem til den 1. september 2019.

 

[smartslider3 slider=21]