Af Redaktionen

I dag åbner HEX! Museum of Witch Hunt sin første særudstilling, siden museet slog dørene op i juni i år.

Udstillingen Heksejagt bruger samtidskunsten som linse til at undersøge historien om den nordiske heksejagt. Et fænomen, der trækker spor til en nutid, som fortsat hjemsøges af fortidens forfølgelser.

Hoved udstillingen vises på Kunsthal Charlottenborg og er kurateret af Alison Karasyk og Jeppe Ugelvig, der også fik idéen til, at en del af udstillingen skulle vises i det nyrenoverede særudstillingslokale på HEX!

I udstillingen Heksejagt kan der både opleves originale værker fra kunsthistorien som fx Louise Bourgeois samt helt nye kommissioner, der er lavet særligt til udstillingen. Blandt kunstnerne, hvis værker vises på HEX! i Ribe er internationale navne som: Virginia Lee Montgomery og Anna Betbeze, men også et værk af danske Sidsel Meineche Hansen, der vandt den fornemme Turner Prize, i 2019. Et nyt værk inspireret af Maren Spliids historie, skabt af den unge danske kunstner Rasmus Myrup, vil også være at finde i det stemningsfulde loftslokale over HEX!. Her mødes kunst og kulturhistorie i nye og tankevækkende konstellationer. De udstillede kunstnere har således selv gennem research og dialog med førende forskere udforsket hekseprocessernes mange lag. På den måde spiller kunstnernes værker sammen om at udforske og belyse specifikke tematikker fra den nordisk heksejagt som f.eks. køn og kvindesyn, magtsystemer og klima.

Heksejagt peger på forbindelsen mellem fortid og nutid, og behandler ifølge kuratorerne Alison Karasyk og Jeppe Ugelvig også de spor, som fortiden trækker til nutiden bl.a. i form af arven efter kolonitiden og et negativt kvindesyn, som desværre fortsat findes i samfundet i dag. Begge dele kan bidrage til at fremme frygt og had, men udstillingen peger samtidig på nye kritiske stemmer, som gør op med fortiden og bevidstgør om, hvordan vigtige temaer og fortællinger er blevet skrevet ud af historien.

-I disse tider med global uro, hvor monumenter diskuteres aktivt både i verden og herhjemme, peger Heksejagt på behovet for at se på en tilsyneladende fjern forhistorie med friske øje – og tilbyder nye måde at huske og gengive historien på, fortæller de to kuratorer.

På HEX! Museum of Witch Hunt er man også begejstrede for samarbejdet med Kunsthal Charlottenborg og Alison Karasyk og Jeppe Ugelvig. På museet formidles historien om hekseforfølgelserne på baggrund af den forskningsmæssige viden, der er tilgængelig.

Udstillingen akkompagneres af en ambitiøs tosproget reader, der samler førende ny hekseforskning, debatter om heksens nutidige relevans samt bidrag fra kunstnerne. Readeren er produceret med støtte af Nordisk Kulturfond.