Af Eva Zauner Bredahl    Fotos: private

Mange år er gået siden anden Verdenskrig og de overlevende vidner bliver færre og færre. Men historien er vigtig at få fortalt, også de personlige. Om ganske kort tid rammer en ny roman om krigen i Danmark hos din lokale boghandler. Den er stærk, bevægende og personlig.

 Til et familietræf faldt bogens forfatter Claudia Westh Lonning i snak med sin mands bedstemor om besættelsen. Bedstemoren fyldte 15 år dagen før, Danmark blev besat, og hun husker levende kontrasten mellem den festlige fødselsdag og tyskernes skelsættende ankomst tidligt næste morgen. Samtalen fortsatte, minderne myldrede frem, og for Claudia begyndte en idé til en roman at tage form. En ide hun heldigvis valgte at føre ud i livet.

Romanen begynder den 4. september 1939, da Esbjerg ved en fejl bliver mål for et engelsk bombefly. Anden Verdenskrig sætter sit præg på hverdagen, byen og på Margrethes liv. Det gælder ikke mindst hendes familie, hvor gammelt nag og hemmeligheder ligger gemt, men ikke glemt. En uskyldig bemærkning misforstås med katastrofale følger. Efter befrielsen følger vi Margrethe til København, og vi ender 60 år senere dels i Esbjerg, dels i København, hvor trådene samles.

Romanen indeholder en stærk og bevægende personlig vinkel på besættelsestiden. Romanen bygger dels på grundig research af tiden omkring krigen og besættelsestiden og dels på mange samtaler med et førstehåndsvidne til begivenhederne: Claudias mands bedstemor fra Esbjerg, som var 15 år, da Danmark blev besat. Hun er en frisk dame på 96 år i dag. Hun er en inspirationskilde til romanens hovedperson. Hun voksede op i Esbjerg og har givet et vigtigt bidrag til skildringen af livet under besættelsen.

I takt med at Claudia læste op på besættelsestiden og Anden Verdenskrig, udviklede romanen sig.

-Jeg er meget historisk interesseret, og besættelsestiden er intet mindre end en guldgrube, siger Claudia Westh Lonning.

-Det er en vigtig periode i dansk historie, som løbende fortjener ny opmærksomhed. Jeg har selv fået opfrisket en del, og så er jeg stødt på hjørner af krigen, jeg ikke kendte til, f.eks. at de allierede ved en fejl bombede Esbjerg 4. september 1939. En kvinde døde, og der opstod vild panik. Folk var overbevist om, at krigen var brudt ud i Danmark. Det er den dag, min roman begynder.

Claudia Westh Lonning har haft en lang karriere inden for erhvervspolitik i Erhvervsministeriet, Dansk Industri og Danske Bank. Claudia er 43 år, cand.mag. I 2019 udkom hendes førte roman SKAKMESTEREN FRA TIRANA, som fik meget positive anmeldelser.

Du kan godt begynde at glæde dig, for de lokale boghandlere i Esbjerg, Fanø, Varde og Ribe har bestilt bogen hjem.

KomEsbjerg udlodder også i tæt samarbejde med Forfatter Claudia Westh Lonning 2 bøger se konkurrencen på FB i morgen og gæt med.