Af Lene Memborg Fotos: Ebbe Salomonsen

Mens COVID19 holder Danmark lukket, finder mange danskere ud i naturen. Miljøminister Lea Wermelin lancerer nu en opdateret guide til landets naturoplevelser. På udinaturen.dk kan man få inspiration til ture i nærheden og i hele Danmark. Og der er god plads til at holde afstand i naturen.

Fritidsaktiviteter er lukkede på grund af coronavirus, men naturen er altid åben. Og nu bliver det endnu nemmere at finde oplevelser i det fri tæt på i lokal området.

I den nye guide udinaturen.dk, der er en samlet guide til naturoplevelser i Danmarks skove, enge, kyster og vandløb. Her kan man starte turen, hvis man vil lave mad over bål, overnatte i det fri eller finde en god vandrerute.

Billederne her er fra en cykeltur i Ådalen.

Udinaturen.dk rummer informationer om alt fra ruter, faciliteter som toiletter, p-pladser, shelters og badesteder, og sitet byder også på inspiration til store naturoplevelser. 

-Naturen byder på masser af gode oplevelser i en ellers vanskelig tid. Lige fra en gåtur i den nærmeste skov til en nat under stjernerne. Hvad enten man er ung, børnefamilie, ældre eller sårbar, har man godt af at komme ud i naturen, få frisk luft og mærke solen, siger miljøminister Lea Wermelin.

-Her gør udinaturen.dk det nemt at få overblik over både små og store naturoplevelser. Samtidig kan flere af os opdage nogle ukendte naturperler i vores lokalområde. Det er især vigtigt nu, hvor vi skal holde afstand og undgå, at mange samles et sted, så vi ikke er til fare for os selv eller andre. Man kan også bruge mobilen til at finde nye områder på farten, hvis man kommer til et sted, hvor der allerede er gæster, siger Lea Wermelin. 

I Naturstyrelsens seneste brugerundersøgelse svarede 9 ud af 10 adspurgte, at de gerne vil have oplysninger forud for et besøg i et naturområde. 

Mobilvenligt site 

Den kortbaserede guide udinaturen.dk gik i luften for første gang i 2010 og er blevet opdateret med et nyt og mere detaljeret kort, et inspirerende og mere mobilvenligt design og en mere enkel web-navigation. 

Alle de udstillede data i guiden kommer fra en fælles friluftsdatabase: En database, stat og kommuner kan uploade indhold om egne naturområder.

Det har mange kommuner allerede gjort, og håbet er, at endnu flere kommuner vil bidrage med friluftsdata, så borgerne samlet kan finde det bedst mulige overblik over mulighederne i det fri.

I hele Esbjerg Kommune er der spækket med masser af muligheder for at komme ud i naturen. Foto: Ebbe Salomonsen

Planlæg din næste tur ud i naturen: 
www.udinaturen.dk 

Coronavirus og færdsel i naturen

Myndighederne anbefaler fortsat, at man gerne må være ude, så længe man holder god afstand til andre og følger anbefalingerne til færdsel i det offentlige rum. Det er midlertidigt forbudt at samles over 10 personer både inde og ude, og man anbefales at tage bil, cykel eller bevæge sig til fods, hvis man skal ud i naturen. Hold dig opdateret på coronasmitte.dk.