Af Redaktionen

De justerede retningslinjer præciserer blandt andet, at gravide, der har COVID-19 ikke skal bære maske under fødslen, fordi personalet allerede er beskyttet med værnemidler.

Retningslinjerne er blevet revideret, så de svarer til de nyeste retningslinjer om værnemidler fra Statens Serum Institut og de seneste ændringer i Sundhedsstyrelsens retningslinjer for håndtering af COVID-19 i sundhedsvæsenet. 

Vi har ændret retningslinjen om, at fødende, der er syge med COVID-19, skal bære maske, fordi de nyeste retningslinjer fra Statens Serum Institut beskriver, at det giver nok beskyttelse for alle parter, hvis enten personale eller personen med COVID-19 bærer værnemidler. Da personalet i forvejen skal bære værnemidler, hvis den fødende har COVID-19, er der således ikke anledning til, at den fødende også skal have maske på, siger Centerchef i Sundhedsstyrelsen Camilla Rathcke

Retningslinjen er desuden justeret i forhold til, hvem lægen kan indstille til test for coronavirus, så de flugter med de nyeste retningslinjerne for håndtering af COVID-19 i sundhedsvæsenet.

-De nye retningslinjer udvider målgruppen for, hvem der kan testes, så den også inkluderer personer med milde symptomer, der bor med personer, der skal beskyttes mod smitte. Helt konkret betyder det, at lægen kan vurdere, at en person, der deler hustand med en gravid, kan testes, hvis personen har milde symptomer, der kunne være COVID-19.fortæller Camilla Rathcke.

Er partneren syg med COVID-19, må partneren ikke komme med til fødslen. Hvis testen derimod er negativ for COVID-19, kan partneren komme med til fødslen. 

Hvis partneren er blevet testet positiv, bør man forsøge at undgå, at den gravide bliver smittet. Det kan gøres ved at holde afstand, opholde sig i forskellige rum og gøre rent ofte og grundigt i hjemmet.

Håndtering af COVID-19: Gravide og fødende kvinder samt partner og det nyfødte barn