Af Jan Poulsen

Mandag blev Økonomiudvalget i samråd med Esbjergs Boligforeninger og hjemløse aktører enige om, at der ikke arbejdes videre med hverken nødherberg eller ansættelse af en social gadeplansmedarbejder til Esbjerg. Det sker med baggrund i at der ikke vurderes der er behov for et nyt nødherberg eller ansættelse af en social gadeplans-medarbejder i Esbjerg, hvilket der ellers var lagt op til fra politikernes side.

Repræsentanter for fem boligorganisationer – Arbejdernes Boligforening, DAB, Varde Bolig, Bovia og Ungdomsbo – oplyste på mødet, at deres ejendomsfunktionærer, på dansk viceværterne,  ikke ser nogen, som flakker rundt eller sover i opgange, og at man i alle afdelinger har direkte kontakt til forsorgs hjemmet, hvis der skulle opstå problemer med konkrete borgere.

Hjemløse-områdets aktører – De Hjemløses Venner, Esbjerg Krisecenter, KFUMs Soldaterhjem i Varde, Kirkens Korshærs Varmestue, Mandecentret Esbjerg, Recovery Bulls, Sand Sydvestjylland, Skjoldbo, Udsatterådet og Veterancaféen, er enige i konklusionen, og mener at man indbyrdes er godt dækket ind.

Erfaringer viser nemlig, at de hjemløse er gode til at hjælpe hinanden, og at der ikke mange sovepladser. Hvad man derimod mener at mangle, er muligheder for at mødes om aftenen til socialt samvær. For selvom de hjemløse finder steder at overnatte, så er der stor ensomhed og et behov for aktiviteter. Desuden mener hjemløseaktørerne at der bør arbejdes på at finde faste boliger til de hjemløse, og at der skal stilles hjælp til rådighed i forhold til at fastholde dem i boligerne, så de ikke ender på gaden igen.

I forhold til ansættelse af en social gadeplansmedarbejder mener kommunen, at behovet allerede er dækket ind af Kontakten i Center for Socialpsykiatri, som har en Støtte- og Kontaktpersonordning (SKP-Team).