Af Sabina Schmidt

Nyeste tal fra Diabetesforeningen viser at godt 1400 borgere i kommunen har denne form for diabetes, men uden selv at vide det.

Type 2-diabetes er ikke nødvendigvis en sygdom, man selv kan se eller mærke, men sygdommen kan være livsfarlig. Type 2-diabetes kan i værste fald medføre alvorlige følgesygdomme som blodpropper, nyresvigt, blindhed og amputationer. Der er 40 % risiko for at udvikle type 2-diabetes, hvis én af dine forældre har sygdommen. Hvis begge dine forældre har sygdommen, er risikoen 80 %.

Vigtigt at opdage type 2-diabetes tidligt

Opdages sygdommen tidligt, kan man få viden og handle aktivt for at fremme sundheden og forebygge, at helbredet forværres. Derfor sætter Esbjerg Kommune i samarbejde med Diabetesforeningen nu ekstra fokus på at opspore type 2-diabetes på Verdens Diabetesdag den 14. november med tilbud om hjælp til at udfylde en gratis risikotest.

– Type 2-diabetes er en alvorlig sygdom, der skal opdages og behandles i tide. Derfor håber jeg, at mange vil benytte sig af tilbuddet om at udfylde en gratis risikotest, siger formand for Sundhed & Omsorgsudvalget, Olfert Krog.

Har du risiko for at udvikle type 2-diabetes?

Er du 18 år eller derover, og kunne du tænke dig at finde ud af, om du har risiko for at udvikle type 2-diabetes, så kan du tage en test digitalt via Diabetesforeningens hjemmeside, diabetes.dk. Svaret på testen vil fortælle dig, om du er i risiko og med fordel kan tage en snak med din egen læge.

Du har også mulighed for at udfylde testen i papirform torsdag den 14. november 2019, hvor medarbejdere fra Esbjerg Kommunes sundhedscentre står klar til at hjælpe dig på:

  • Ribe Sundhedscenter, Tangevej 6, 6760 Ribe, kl. 08.00-09.00
  • Hovedbiblioteket, læringsrummet, Nørregade 19, 6700 Esbjerg, kl. 08.30-10.30
  • Bramming Apotek, Storegade 2, 6740 Bramming, kl. 10.00-11.00