Af Redaktionen

Japansk pileurt er en af de mest uønskede invasive arter, som har fundet vej til Danmark. Planten stammer fra østen, og den kom til Europa som en prydplante. Den har vist sig at være særdeles hårdfør, enormt ivrig efter at sprede sig og den tager livet af andre planter, der vokser i nærheden. Derfor forsøger man i Esbjerg Kommune at registrere de steder hvor pileurten vokser, så man bedre kan bekæmpe dem.

En optælling i 2021 viser, at der i Esbjerg Kommune findes 80 steder, hvor japansk pileurt vokser. Det seneste år er planten forsvundet fra 15 kendte lokationer af forskellige årsager fx byggeri, mens der i samme tidsrum er registreret 30 nye steder. På steder, hvor planten allerede har etableret sig, vil den ofte have spredt sig til et større område.

Hvis man opdager planten i naturen, vil det være en hjælp, hvis man fortæller det til Esbjerg Kommune via appen TIP TAK. Miljøstyrelsen beskriver planten som havende tykke, hule og bambusagtige stængler, foroven rigt grenet og ofte rødlige. Bladene er 5-12 cm lange og bredt ovale. Bladbasis er lige afskåret. Bladene sidder spredt på stænglerne. Den blomstrer fra august til oktober. Blomsterne er cremefarvede og fremkommer i grenede aks.

Selvom planten er smuk, ødelægger den alt på sin vej, selv husfundamenter og betonrør. Den kan heller ikke lide andre planter, hvilket netop gør den uønsket og voldsom invasiv.

Du skal fjerne alle dens rødder og stængler. Hele tiden. Det kan være en lang og trættende opgave, da den mindste lille stængel kan danne ny plante.

Har planten først invaderet din have kan du gøre følgende:

  1. Ryk alle nye planter op.
  2. Plant græs i hele haven. Slå græsset med en plæneklipper, det holder japansk pileurt nede. Efter et par år er rødderne blevet udsultet, så de ikke kan sætte nye skud.
  3. Grav den japanske pileurt op de steder hvor det ikke er muligt at plante eller slå græs.
  4. Begynd bekæmpelsen af japanske pileurt i det tidlige forår, da planten allerede begynder at vokse der.
  5. Dæk den japanske pileurt til med ukrudtsdug og smid jord over.
  6. Slå japansk pileurt ned mange gange om året med fx en le. Fortsæt med at slå den ned i mindst 10 år – efter et par år er det normalt kun nødvendigt at slå den ned to gange om året. Slåning udrydder ikke planten, men forhindrer den i at brede sig.
  7. Brug kemi. Slå planterne ned til fem centimeters højde med fx en le og sprøjt ukrudtsmidlet glyphosat ned i stænglen – fx Roundup – og gør det samme et år efter.
  8. Brug skyggeplanter. Plant fx rød-el rundt om pileurten. Skyggen fra rød-el hæmmer pileurten i at vokse.
  9. Alliér dig med din nabo. Få også dine naboer til at bekæmpe japansk pileurt. Hvis den er i deres have, kan den hurtigt sprede sig til din have.

 

Kilde: Videncentret Bolius.