Af Redaktionen

Esbjerg Kommunes Byfond har produceret to nye plakater, som sætter fokus på detaljer i Esbjerg og Ribes arkitektur. Nu sættes de til salg i Sydvestjyske Museers butikker i Esbjerg og Ribe.

Det er Byfondens fotograf Poul Madsen der har taget de mange billeder, som har været udgangspunktet for de to plakater. Han har været rundt i begge byer med sit kamera for at indfange en masse af de smukke detaljer, som giver begge byer deres helt eget særpræg. Ribes bindingsværk og renæssance og Esbjergs historicisme er leveringsdygtige i mange smukke motiver.

-De to plakater er lavet efter helt samme princip men er alligevel blevet virkelig forskellige at se på. Det viser vældig godt, hvad byggestil betyder for det samlede indtryk af et bybillede, fortæller arkitekt Helene Plet, der er formand for Esbjerg Kommunes Byfond.

Og hun fortsætter ”Byfondens opgave er at hjælpe husejere til at passe på lige præcis de detaljer, der giver et hus et særligt udtryk.

Når man skal istandsætte ældre huse, kan det godt blive en dyr omgang at skulle bruge de historisk korrekte vinduer, eller få genskabt historiske bygningsdetaljer, og derfor kan det være fristende at springe den slags over.

På den måde forsvinder vores bygningers særpræg, og de mister deres karakter. Det er dét Byfondens midler skal være med til at forhindre, så fonden yder støtte til restaurering med respekt for bygningens oprindelige udtryk.”

Det er budskabet plakaten skal hjælpe til at sprede, ligesom den er udtryk for Byfondens ønske om at gøre opmærksom på, hvor unikke og smukke byer vi har med både Danmarks ældste og mest velbevarede bymidte og Danmarks yngste og mest velbevarede historicistiske bykerne.