Af Lene Memborg

Spiontjenester kan få adgang til en hvilken som helst information Danmark lagrer i Rumænien!

For når TDC flytter kontrollen med sit mobilnetværk, der underlægges det uklare rumænske lovgivning og udemokratiske kontrol siger flere eksperter så ryger sikkerheden også!

De fleste danskers mobilnetværk skal fremover kontrolleres fra Rumænien, hvor det halter gevaldigt med retssikkerheden og tilsynet med landets efterretningstjenester. Det siger rumænske eksperter til nyheden om, at TDC outsourcher sit såkaldte Network Operations Center til Ericssons afdeling i Bukarest 31. august.

Telenors og Telias fælles mobilnet overvåges i forvejen fra et center i Rumænien. Ifølge Energistyrelsen står de tre selskabet til sammen for 6.3 mio. danske mobilabonnementer.

Fra ”NOCérne, som centrene kaldes, er det blandt andet muligt at overvåge, hvor en dansk mobiltelefon befinder sig rent geografisk. Alle disse oplysninger får rumænske efterretnings-agenter fremover mulighed for at afkræve. Det vurderer Lavinia Stan, der forsker i Rumæniens overgang til demokrati ved St. Francis Xavier Universitet i Canada, hvor hun er professor skriver Politikken.

-Min vurdering er, at de rumænske efterretningstjenester med loven i hånden kan få adgang til hvilken som helst information, det danske selskab placerer i Rumænien. Den bedste beskyttelse, forbrugerne har, er rumænske myndigheders frygt for at lægge sig ud med Danmark, siger hun.

Hun er desuden medforfatter til en forsknings-artikel fra 2018, hvori en række sager om korruption, afpresning og magtmisbrug begået af Rumæniens efterretningstjenester gennemgås. Disse sager omhandler alt fra illegal smugling af cigaretter og olie til hvervning af journalister som nationale påvirkningsagenter.

TDC har ikke ønsket at kommentere yderligere i forbindelse med flytningen den 31.august.