Af Redaktionen   Kilde TV2 Nyheder

De nye varianter ændrer trusselsbilledet i forhold til corona. Derfor er det ikke tilstrækkeligt at 70-75 procent af befolkningen bliver færdigvaccineret.

Det er vurderingen fra Sundhedsstyrelsen efter at de torsdag valgte at godkende vaccination til større børn. Direktør Søren Brostrøm forklarede beslutningen om, at coronavaccinen nu skal tilbydes 12-15-årige.

– Vi har brug for ekstra befolkningsimmunitet, sagde Søren Brostrøm.

Søren Brostrøm gav også udtryk for, at Sundhedsstyrelsen ikke ser det som en hensigtsmæssig strategi at lade epidemien rase i en bestemt befolkningsgruppe, for at de 12-15-årige langsomt kan opnå immunitet på den måde.

– Vi får en hurtig, kontrolleret og meget effektiv immunitet med de her vacciner, siger Søren Brostrøm og tilføjer, at vaccinerne er 100 procent effektive til børn.

Han understreger, at anbefalingen om at vaccinere børn skyldes, at Danmark har brug for mere immunitet, når vi kommer ind i vintersæsonen og måske allerede i efterårssæsonen.

Det bliver frivilligt, om forældre vil lade deres børn i alderen 12-15 år vaccinere.

Aldersgruppen bliver en ny målgruppe 11 i vaccinationsplanen, som vil bestå af cirka 250.000 personer.

Det vil være årgang 2005, der først bliver inviteret til et stik. Her vil en del dog allerede være vaccineret, fordi de er fyldt 16 år.

Udover at være effektive hos den yngre målgruppe, vurderes vaccinerne også at være sikre. Her har Sundhedsstyrelsen dog endnu ikke et fuldstændigt datagrundlag.

– Vi vil gerne have lidt mere data, særligt når det handler om børn, lød det fra Søren Brostrøm på pressemødet.

Forventningen er, at der kommer mere data hen over sommeren. Det skyldes, at andre lande – særligt USA – er i gang med at vaccinere børn i den alder.

Baggrunden for beslutningen om at vaccinere 12-15-årige er, at Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) 28. maj godkendte vaccinen til børn fra 12 år og opefter. Hidtil har vaccinen kun været godkendt til brug fra 16 år og op i EU.