Af Sabina Schmidt   Kilde: Berlingske

Antallet af studerende fra andre EU-lande på SU i Danmark er på få år vokset fra nogle hundreder til mange tusinde. Også i Esbjerg oplever man en stigende tilgang af udenlandske studerende.
Således kan unge fra andre EU-lande akkurat som danske unge blive optaget på danske uddannelser, hvis de opfylder adgangskravene.

Men hvis de udenlandske studerende fra lande i EU og EØS-lande som Norge arbejder ti timer eller mere om ugen ved siden af studierne, kan de også få SU og optage SU-lån. og det er så her problemet opstår. Det koster danske skatteydere stadig flere penge, at stadig flere unge fra udlandet tager en videregående uddannelse her i landet.

Danmark bruger alt for mange penge på udenlandske studerende, der kommer hertil for at tage en gratis videregående uddannelse, samtidig med at de får SU, oplyser Berlingske.

Alene i 2019 modtog studerende fra andre EU-lande og EØS-lande som Norge som såkaldte vandrende arbejdstagere cirka 528 millioner kroner i SU.

På UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskolen i Odense er spanske studerende blevet optaget på uddannelsen International Sales and Marketing uden at have de engelskkundskaber, der ellers kræves for at læse på en engelsksproget uddannelse herhjemme. De havde ellers formelt set papirerne i orden.

Fra 2014-2019 er der blevet udbetalt uberettiget SU til udlændinge for cirka 243 millioner kroner, fremgår det af et notat fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.