Tekst og foto: Miki Jørgensen

Gennem flere år har Huset ved siden af Esbjerg Bibliotek været et kulturelt samlingspunkt for mange esbjergensere. Det har været stedet, hvor konservatoriestuderende spillede bachelorkoncerten for familie og venner, hvor unge kunne kunne få en billig øl eller drink med god musik, inden det for alvor gik vildt for sig inde i Skolegade, og hvor de mindre undergrundsartister fik muligheden for at stå på scenen for flere hundrede mennesker.

Disse tider ligger flere år tilbage nu. Grundet corona skete der ændringer, der desværre medførte, at de mange begivenheder inde i de hyggelige lokaler blev få, men det vil en gruppe frivillige lave om på.

23-årig Gustav Alvarez Jensen og 26-årig Daniel Z. Kostic kommer fra Kanten Esbjerg. I de næste to år har de fået muligheden for at skabe et nyt spillested i byen i koncertsalen på første etage i Huset.

Målet er ret klart for dem: De vil gerne skabe et alternativ til de nuværende – og få – spillesteder der i øjeblikket er i byen. Musik skal være samlingspunktet, men der kommer ikke til at være koncerter hele tiden, fortæller de to ildsjæle.

-Vi vil gerne skabe et sted, hvor unge kan komme trygt, og hvor de måske får deres første koncertoplevelse. Det kan også være, at de deltager i én af de workshops, som vi har planer om at arrangere. Derved håber vi på, at vi kan skabe et fællesskab for de unge, fortæller Daniel, mens Gustav fortsætter:

-Det er også vigtigt for os, at det skal være et miljø, hvor unge på tværs køn, etnicitet og seksualitet føler sig velkommen. Diversitet er et nøgleord, der går igen, når vi planlægger for fremtiden.

Koncertsalen får sin egen indgang på bagsiden af Huset.

Planerne er mange for Kanten Esbjerg. I hen mod to måneder har de arbejdet hårdt på at lave om i koncertsalen, så den står klar til den store åbning torsdag den 12. maj, hvor tre bands kommer og åbner det nye lokale.

Koncertsal får en kærlig hånd

Både Gustav og Daniel har efterhånden fået hård hud på hænderne, for de har haft travlt. Den gamle scene er blevet revet op til fordel for en mindre men mere mobil scene, som de kan flytte rundt med inde i salen. Farven er blevet mørkere, og lyssætningen har også fået et løft. Baren er også ved at være klar til at skænke en kold øl. Samtidig har de sat et stort gardin op i midten af salen, så ingen artister skal føle sig presset til at fylde hele lokalet ud. Begge siger nemlig, at det giver meget mere for stemningen, hvis lokalet føles fyldt ud, og de taler af erfaring.

De har begge en musikalsk baggrund. Gustav er konservatorieuddannet, mens Daniel gennem en årrække har været DJ og spillet i bands. Deres kærlighed ligger i musikken, og derfor følte de et behov for, at byen fik flere muligheder.

Hjælpen har de fået fra erfarne kræfter. Hans Jørn Jensen var tidligere frivillig booker hos Huset, og han hjælper til i samme rolle for Kanten Esbjerg. Sammen med en gruppe fra organisationen finder de frem til kunstnere, som de ønsker at booke, hvor det så bliver Hans Jørns opgave at kontakte dem. I modsætning til Gustav og Daniel har Hans Jørn ikke den musikalske baggrund, men det betyder ikke, at kærligheden til musikken er mindre. Samtidig deler han visionen for stedet.

-Esbjerg mangler spillesteder. De har mange flere i mindre byer rundt omkring i landet. Samtidig har Esbjerg også en musikalsk scene, der kan bære det. Vi vil gerne lidt væk fra den tunge rock, som andre steder i byen prøver på. Vores mål er at skabe et alternativ til dét med hiphop og elektronisk musik blandt andre, siger Hans Jørn.

Åbningen nærmer sig

Musikken er i sig selv også mangfoldig. Navnene på plakaten til åbningsfesten byder på et dansk/tyrkisk band, der spiller psykedelisk pop med rødder fra orienten, et lokalt indierockband samt et esbjergensisk rave-/DJ-kollektiv.

Med få uger til åbningen har gruppen travlt med at få sat den sidste hånd på ombygningen. Planen er, at indgangen bliver op ad vindeltrappen omme bag hovedindgangen for Huset Esbjerg. Dermed kommer de ikke til at skulle bruge de andre lokaler i Huset udover toiletterne. De vil også have egen bar.

Om en uge åbner Musikforeningen Kanten døren.

Travlheden og nervøsiteten har ikke helt indfundet sig endnu, men når dagen nærmer sig med hastige skridt, får tonen nok en anden klang. Lige nu er håbet, at det bliver en god aften, hvor de kan få lov til at vise stedet og lokalet fra dets bedste side.

-Aftenen bliver en showcase for, hvad vi vil byde på, hvor vi gerne vil ramme bredt, men også vise noget nyt. Derfor bliver åbningsaften vigtig for os, men det gør de altid, da de er med til at sætte standarden for resten af tiden her, siger de to ildsjæle.