Af Redaktionen Foto: Esbjerg Havn

Svampe, halm og kornskaller. Det er måske ikke det første, man tænker på, når der skal produceres emballage til produkter, der skal sendes ud i hele verden.

Men det er alligevel ingredienserne i et koncept til at lave grøn emballage, der er udviklet af en gruppe elever fra 2.g på Rybners HTX, i et forløb som Verdensmålshuset GenIN har kørt i samarbejde med virksomheden Polytech i efteråret 2021.

Polytech designer og producerer teknologiske løsninger og komponenter til havvindmøller, der udskibes fra Esbjerg Havn. Verdensmålshuset GenIN driver aktiviteter om Verdensmålene og faciliterer samarbejde mellem virksomheder og uddannelser.

-Vi har som udgangspunkt, at vi skal hjælpe virksomheder med at beskæftige sig med FN’s Verdensmål ’in real life, som stifter og ejer Gert Barslund siger.

Det foregår på forskellige måder, men en af måderne er at føre skoler, uddannelser og virksomheder sammen i den konkrete udmøntning af verdensmålene.

Mere end hver anden henvendelse kommer fra virksomheder på Esbjerg Havn, som har indgået en aftale med GenIN om, at de kan bruge et tidligere fiskepakhus på havnen som et slags eksperimentarium. Her samles arbejdet med Verdensmålene i møder, arrangementer og cases, som kan stimulere idéudviklingen.

-Det er lige nøjagtig den slags innovation og samarbejde, som Esbjerg Havn gerne vil understøtte. Skal vi nå i mål med den grønne omstilling, så kræver det, at vi arbejder på tværs af hele værdikæden, og at vi får næste generation med til at udvikle fremtidens løsninger, siger Havnedirektør Dennis Jul Pedersen.

GenIN tilbyder forskellige forløb, alt efter hvor langt virksomheden er. Nogle virksomheder har svært ved at få taget hul på det konkrete arbejde med verdensmålene, og i forløbene hjælpes de til at integrere det i forretning, markedsføring og meget mere. 

Et af forløbene går ud på at sætte fokus på et verdensmål gennem involvering af unge i reelle cases fra virksomheden. Polytech indledte samarbejdet med GenIN, fordi de gerne vil arbejde hen imod, at emballagen til deres komponenter forurener mindre.

Forløbet kulminerede med, at et dommerpanel, som Esbjerg Havn var en del af, kårede en vinder. Kernen i vinderforslaget er, at emballagen fremover skal produceres af svampe.

Prototypen er blevet lavet af stilke fra hampeproduktion, som så bliver bundet sammen af svampes rodnet, som en slags lim. Eleverne ser også muligheder i restprodukter fra raps, hø og halm.

Samtidig er de unge i gang med at undersøge muligheden for at støbe produktet til små peanutformede kugler, der vil kunne afløse flamingo. Lykkes det, kan løsningen skaleres og tilpasses mange produkter.

Baggrunden for at sætte unge i forbindelse med virksomhederne handler både om gode idéer og fremtidens arbejdskraft.

-Vi har brug for, at de unge kan tænke i bæredygtighed, og vi skal hjælpe dem med at tage ansvar for en bedre verden. Mange virksomheder vil gerne række ud mod de unge, så de får en profil overfor den generation. Samtidig vil de unge gerne række ind i virkelighedens univers, siger Gert Barslund.

Ifølge Gert Barslund er interessen stigende i forhold til at sende konkrete cases til de unge elever.

Kilde: Esbjerg  Havn