Af Jan Poulsen

En helt ny mulighed i Esbjerg Kunstmuseums virtuelle univers, Mit Museum. Her beder vi en række kunstnere om at udvikle originale oplæg, der kan bruges som afsæt for brugernes egne, personlige billeder. Sofie Bird Møller har udviklet en teknik, hvor hun helt bogstaveligt kan løsrive sine penselstrøg fra fladen. Dermed eksisterer de som små maleriske objekter i sig selv, der kan flyttes rundt og indgå i nye sammenhænge i et krydsfelt mellem spontant udsagn og kontrolleret proces.

Til Mit Museum har hun fritlagt og scannet en hel række penselstrøg, som alle, der har lyst, kan bruge og kombinere, som de vil. Man kan således mime kunstnerens praksis og enten ’male’ sit eget digitale maleri med hendes strøg eller eksperimentere med personlige collager, der integrerer hendes kunstneriske gestus med private fotografier og snapshots, man selv har taget.
Sofie Bird Møller

I sin praksis udforsker Sofie Bird Møller spændingen mellem det unikke, organiske penselstrøg og det konstante flow af billeder fra den kommercielle populærkultur. Gennem præcise snit og kunstneriske interventioner griber hun for eksempel ind i allerede photo-shoppede og manipulerede kroppe – ofte ved at overmale og delvist dække dem med
pastose lag af maling.

Sofie Bird Møller (f. 1974) bor og arbejder i München og Berlin. Hun havde sin første museumssolo i 2015 på Esbjerg Kunstmuseum. Siden har museet indlemmet flere af hendes værker i samlingen

Med Mit Museum får alle kvit og frit retten til at arbejde videre på en specielt udviklet ’net art multiple’ fra en kunstner med tilknytning til Esbjerg Kunstmuseum. Med formatet integreres værk og formidling, produktion og fortolkning, museum og dagligstue. Ideen er nemlig at gøre alle til aktive medskabere af små værker efter kunstnernes anvisninger – billeder, der både kan præsenteres online eller printes ud og hænges op derhjemme.

Den første kunstner, som udviklede en multiple til Mit Museum er Christian Skeel. Siden lanceringen i december har han videreudviklet sin idé og stiller nu, som noget nyt, nogle af sine egne malerier til rådighed for brugernes eksperimenter.

Den næste kunstner i rækken er Nicolai Howalt. Hans bidrag præsenteres senere på foråret. Mit Museum er finansieret af Bikubenfondens corona-pulje.

Der er tale om et kunstnerisk eksperiment, men det er slet ikke så svært at blive en del af Mit Museum-familien! Man
skal blot bruge nogle små gratis programmer for at arbejde videre på kunstnernes oplæg – og vores tekniske
samarbejdspartner Peter guider alle deltagere nemt gennem processen via enkle videovejledninger.