Tekst og Foto: Ebbe Salomonsen
Skæbnerne bag krigsgravene har stadig en interesse, en stille sommeraften blev der gennemført en rundtur i Gravlunden som Ida Larsen fra Historisk Samling fra Besættelsestiden gennemførte.
Ida Larsen og Søren Kjær Rasmussen har i længere tid arbejdet på at opklarer nogle af de mange skæbner som er bag nogle af de 1578 grave.
Mens de to historikere har arbejdet med tingene, er det også blevet til en lille udstilling som er placeret i kapellet.
På rundturen bliver deltagerne taget med tilbage i tiden og der sættes fokus på de tyske og allierede grave. Her kan man bl.a. høre om hvorfor der er tre polakker begravet. Deres fly var på vej til Polen hvor de skulle være en del af modstandsbevægelsen, men de blev skudt ned på vej hen over Esbjerg, og hvorfor der også er russiske grave på den allierede afdeling.
Om den tyske soldat Max Düll som havde været i kamp på østfronten, men omkom i det fredelige Danmark, og om de tyske krigsfanger, der blev dræbt under mini rydning på den jyske vestkyst efter befrielsen 1945. Der var fortællingen om danskere der arbejdede tæt sammen med tyskerene og som blev skudt af den danske modstandsbevægelse.
Og den russiske kvinde Gabina Zigankowa der arbejdede som frivillig for tyskerne, men der et spørgsmålstegn ved det frivillige, Det kunne være et spørgsmål om at der var adgang til mad og bedre forhold.
En mindre afdeling af kirkegården ligge 82 børn, kvinder og mænd der flygtede fra deres boliger da krigen var ved blive afsluttet og her ligger Hans-Jürgen Hille han blev 1 dag gammel og Karoline Koslowski født i 1874 og død i 1945 71 år.
Der er et mindesmærke for danske søfolk der omkom under krigen, for en række modstandsfolk og for nogle mennesker som tyskerne skød fordi den danske befolkning gjorde modstand og modstandsbevægelsen blev mere aktiv.
Efter krigens afslutning var der spændinger og førelserne var meget tydelige. Der var dem og os og for og imod. Der er mange der har historien med fra deres familie, nu 76 år efter befrielsen er der stadig en historie som både skal fortælles.
Historiens vingesus er stærkt forbundet til Gravlunden. Krigens skæbner og konsekvenser bliver meget konkrete på en kirkegård.
Gå på Esbjerg Museum og hør nærmere om der plads på en af de kommende rundture.