Tekst og Foto Ebbe Salomonsen

En udstilling der giver stof til eftertanke

 Wunderkammer 3 på Esbjerg Kunstmuseum stiller spørgsmål: Hvem er vi? Hvor Kommer vi fra? Hvor er vi på vej hen?

Kan man forene videnskab, biolog og kunstudtryk med hinanden og give et bud på forståelsen af hvad og hvordan vore DNA-kode bliver forståeligt?

Videnskaben er på vej

Videnskaben har skabt nye muligheder for at fortælle om hvor vi som mennesker stammer fra på jorden, når der fortages en DNA–prøve fra en tand eller knogle fra et menneske eller et dyr der har levet for flere tusinde år siden. DNA kan kortlægge vores fortid og hvor vi er kommet fra.

Som ”art” opstod vi som mennesker i sydlige Afrika for 300.000 – 400.000 år siden. De ”mennesker” der har været i stand til at udvikle sig og skabe nye ting har overlevet. Nogle mennesker vandrede for 60.000 – 100.000 år siden ud af Afrika og fordelte sig over hele jorden.

Der har været store folkevandringer og mennesker har blandet sig med hinanden og gener er blevet krydset. Det er disse DNA-spor der nu kan genskabes og fortælle vores forhistorie og sygdomme.

Derfor er vi som mennesker mere ens end vi troede for bare nogle år siden.

I dag står vi med en viden om forhistorien og hvordan vi er kommer hertil og nu er spørgsmålet: hvad kan denne viden bruges til i fremtiden. Der bliver mange spørgsmål i fremtiden – hvad vil vi være med til – forhindre sygdomme og deformitet.

Kan DNA–koden fortælle noget om hvad der vil ske i fremtiden? Det er der ikke enighed om blandt forskere. Nogle mener at det er omgivelserne vi lever i, der vil være det væsentligste der vil påvirke os og her er miljøet og klimaet af afgørende betydning, mens andre vil sige, at DNA–koden vil fortælle hvilken skæbne vi skal møde i fremtiden.

Udstillingen bruger nye visuelle udtryk

Udstillingen er arrangeret sammen med DNA–forskerne Matin Sikora og Eske Willerslev. De arbejder med at udvide viden fra det usynlige, men samtidig de mest fundamentale byggesten. Det DNA–materiale som de undersøger fortæller en historie som skal være vedkommende og hvordan forholder vi os til det, vi ikke kan sanse?

En række kunstnere giver deres bud på resultaterne af forskningen. Og her bliver det håndgribeligt og måske mere forståeligt hvad DNA–koden kan bruges til og hvilke muligheder der er i fremtiden.

Hvordan ser DNA-koden ud, er der farver på? DNA binder mennesker sammen overalt i verden via ældgamle bånd, der går tværs af politiske grænser og nationalitet. DNA er med til skabe liv, mellem ægceller og sædceller. DNA er med til at skabe ny hud og skabe en ny ansigtsmaske. Kan DNA klone en blæksprutte og en lever fra et menneske?  Kan forskere flytte rundt på DNA og skabe nye sammensætninger? Kan DNA skabe nye organismer, nye sammensætninger og kan man nedfryse materialet til senere brug?

 Wunderkammer 3

 En flot sammensat udstilling der i den grad sætter spørgsmålstegn og besvarer nogle spørgsmål, men også spørgsmål der kan arbejdes videre med. Udstillingen kan ses både af børn og voksne, men der skal en god forklaring for at forstå de store spørgsmål som udstillingen rummer.

Wunderkammer 1 – 2 og 3 er et prisbelønnet projekt der skaber forbindelsen mellem videnskaben og formidling gennem de 3 udstillinger.

Deltagende kunstnere: Emilie Alstrup, Suzanne Anker, Jeq Chartier, Gina Czarnecki, Stine Deja, Heather Dewey-Hagborg, Thomas Feuerstein, Thorbjørn Lausten, Lynn Hershman Leeson, Chrestina Skeel, Morten Skriver og Morten Søndergaard.

Benyt muligheden og få svar på nogle spørgsmål.

[smartslider3 slider=”141″]