Af Sabina Schmidt   Foto: Blå Kors

Så er det atter hverdag igen og børnene er startet i skolen igen.

I sommerferien har organisationer som Blå Kors i år haft travlt med at arrangere udflugter og aktiviteter for udsatte børn og unge. Midler fra Folketinget har indtil videre betydet gode oplevelser og nye fællesskaber for mange børn i hele landet.

Udflugter til zoologisk have, hoppeborg, ansigtsmaling eller snobrødsbagning. 

Rundt om i hele Danmark bliver der i sommerferien gjort en stor indsats for at hjælpe udsatte børn med at finde aktiviteter.

Blå Kors er en af de frivillige organisationer, som har fået penge af et flertal i Folketinget til at lave opsøgende arbejde og arrangere sommeraktiviteter målrettet udsatte børn og unge, som har været ekstra pressede i corona tiden. 

Knap 2.000 børn og deres familier har indtil videre deltaget i aktiviteterne, fortæller Christian Bjerre, som er generalsekretær i Blå Kors:

-Vi er glade for, at der er så mange børn, der har fået glæde af aktiviteterne. Børn, som netop har brug for en hjælpende hånd til at bryde med de sociale rammer og blive en del af et fællesskab. Vi vil gerne give dem nogle gode og mindeværdige oplevelser samtidig med, at vi også gerne vil gøre en positiv forskel på den længere bane.

Udover at lave arrangementer for børnene og invitere dem med på udflugter, har Blå Kors også hjulpet familierne med at finde vej til nogle af de eksisterende tilbud i samarbejde med blandt andet kommuner, boligforeninger og lokale idrætsklubber. 

Selvtillid og fællesskab

En af sommerindsatserne er i Horsens, hvor Mira Staal Knudsen og Valborg Brockie har arrangeret sommerklub i juli og frem til skolestart, hvor børnene hver tirsdag og torsdag kan møde op enten alene eller sammen med deres forældre.

Der har sammenlagt været 369 deltagere til aktiviteterne, som har budt på alt lige fra flødebollekast til leg med virtual reality-briller.

-Det betyder rigtig meget for børnene. De mærker en stabilitet, som de måske ikke mærker i deres hverdag og møder nogle voksne, der tror på dem og skaber nogle rammer, de kan være i. Vi oplever, at børnene får mere tillid og tro på sig selv. At de er okay, som de er, fortæller Mira Staal Knudsen, som er projektleder hos Blå Kors.

Flere børn har allerede givet udtryk for, at de kommer til at savne sommerklubben, fortæller hun:

-Børnene har virkelig brug for at være en del af et fællesskab, siger Mira Staal Knudsen, som arbejder på at starte en juniorklub op, der skal række ud over sommerferien. 

I løbet af sommeren har Blå Kors også arrangeret otte sommerlejre for udsatte børn og unge, som arrangeres af frivillige voksne.