Af Redaktionen Kilde: Cabi
Ny tal fra VIVE viser at tilbagetrækningsalderen er steget markant over de sidste 15 år, men det kræver også at virksomhederne kan gøre det attraktivt for seniorerne at blive længere.
I løbet af 2019 har VIVE – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd udgivet tre rapporter, som belyser tilbagetrækningsalder, tilbagetrækningsårsager og beskæftigelse efter folkepensionsalderen, De viser tydeligt at kun 23 procent stopper arbejdslivet grundet dårligt helbred. Det er et markant fald. De fleste går frivilligt, da udsigten til pension og mere fritid trækker.
Cabi har interviewet seniorforsker hos VIVE, Mona Larsen, og hun fortæller at virksomheder skal gøre sig attraktive for at holde på seniormedarbejderne.
”Det er overraskende, hvor meget tilbagetrækningsalderen er steget i løbet af de sidste 15 år. I denne undersøgelse fandt vi også ud af, at attraktive jobforhold især kan lokke kvinder til at blive længere, hvilket tidligere især gjorde sig gældende for mænd,” siger Mona Larsen.
For den enkelte virksomhed er der store gevinster at hente, hvis den formår at skabe attraktive jobforhold for de erfarne medarbejdere. Hvilken gevinst, der er størst, afhænger af den enkelte virksomhed. Udfordringen med at skaffe ny arbejdskraft udsættes også, hvis du som virksomhed fastholder (og efteruddanner) dine seniormedarbejdere. For andre er det erfaringen, der gør seniorerne attraktive, fortæller Mona Larsen og fortsætter; ”En ældre medarbejder er erfaren arbejdskraft. De er selvkørende og kan oplære andre. Seniorerne har også en stærk faglighed og kendskab til faget, som er meget værd. De er også i høj grad stabile, da de er pligtopfyldende og sjældent syge. Og så er de også kulturbærere på arbejdspladsen.”