Af Eva Zauner Bredahl. 

Regeringens seneste justering i restriktionerne i kampen mod corona-smitten, kommer til at kræve justeringer i det danske samfund.

Selvom man kender det fra den første nedlukning tilbage i marts 2020, må både den kollektive trafik samt dagligvare- og detailhandlen nu igen til at justere i deres drift.

Afstandskravet på 2 meter gør nemlig, at den kollektive trafik må tæt på halvere det antal rejsende de må have med, og DSB må endnu engang kræve, at de rejsende har pladsbillet for rejser med tog. Samtidig skal der sikres at rejsende ikke sidder direkte overfor hinanden. Danskerne opfordres endnu engang til at undgå rejser i myldretiden og generelt undgå den kollektive trafik når det er muligt. Det understreges, at man fortsat skal bruge mundbind eller visir, hvilket har været et krav i al kollektiv transport siden 22. august. Det er op til transportvirksomhederne selv at finde de konkrete løsninger, og blandt andet ser man i busserne, at man ikke har mulighed for indstigning af fordøren.

For dagligvarebutikkerne betyder de nye restriktioner, at loftet for antallet i butikkerne også sænkes, Sammen med afstandskravet følger nemlig også et krav om, at hvor der før skulle være fire kvadratmeter per kunde i dagligvarebutikker på under 2.000 kvadratmeter, skal der nu være 7,5 kvadratmeter. Altså næsten en fordobling.

De nye krav for detailhandelen træder officielt i kraft torsdag den 7. januar kl. 23.59. oplyser Erhvervsministeriet.

I dagligvare- og detailhandlen tænker man nu i, hvordan man bedst muligt sikrer både kunder og medarbejdere. Mange steder kan man fremover møde en medarbejder i døren, der tæller antallet i kunder i butikken, samt muligvis endda dørmænd de tider på døgnet, hvor kundestrømmen er størst. Håbet er dog, at danskerne, ligesom i foråret vil tage myndighedernes anbefalinger til sig, og handle en af gangen og så vidt muligt i ydertimerne. Kunder skal dog forberede sig på, at de nye afstandskrav kan skabe kø, og væbne sig med tålmodighed. Nedlukningen og restriktionerne er jo trods alt, et forsøg på at bremse smitten, så det blandt andet det danske sundhedsvæsen ikke overbelastes.

Skærpelsen af afstandskravet gælder foreløbigt frem til 17. januar.