Af Sabina Schmidt

Under titlen SUSTAIN:AR inviterer dimittender fra VIA Design og Business til virtuel fremvisning af deres bud på fremtidens bæredygtige mode – i tilskuernes egne stuer.

Fremtidens mode flytter hjem i stuerne, når 17 nyuddannede designere fra VIA Design og Business tager teknologien til hjælp. Temaet er bæredygtighed, og gennem en specialudviklet app er det nu muligt at udforske kollektionerne i tilskuerens eget hjem.

Det plejer at være modeugen i København, der danner rammen om nyuddannede designeres fremvisning af deres kollektioner. Men i år bliver det anderledes.

Under titlen SUSTAIN:AR inviterer dimittender fra VIA Design og Business til virtuel fremvisning af deres bud på fremtidens bæredygtige mode. Det hele foregår gennem en specialudviklet app, der benytter augmented reality til at fremvise de enkelte designs – og gennem appen kan man således se modellerne stå foran sig i sin egen stue, og man kan nærstudere tøjet 360 grader rundt.

-Vi har en lang tradition for at fremvise årets mest talentfulde designere til et stort modeshow. Sidste år afprøvede vi både virtual reality og augmented reality til at promovere designerne, og det var en stor succes. Derfor har vi besluttet at tage den skridtet videre i år og få specialudviklet en app, så vi kan corona sikre fashion eventen ved at flytte den hjem til tilskuerne,” fortæller Susanne Gram Thrane, der er lektor på VIA Design og Business.

Bæredygtighed som tema

De 17 talenter er udvalgt af en jury, og deres designs har bæredygtighed som det overordnede tema. Herunder er de 24 outfits inddelt i fem undertemaer, der blandt andet omfatter aktivisme, bæredygtige materialer, fleksibilitet i forhold til størrelser og konstruktion og udfordring af kønsidentitet.

-Det er de senere år blevet tydeligt for hele mode- og livsstilsbranchen, at vi ikke kan blive ved med at producere på den måde, vi hidtil har gjort. Derfor er det vores opgave som uddannelsesinstitution at klæde fremtidens designere på til at skabe en mere bæredygtig branche – og jeg er virkelig imponeret over diversiteten i de koncepter, vores dimittender arbejder med, fortæller Susanne Gram Thrane.

Tilbage til naturen

Blandt de udvalgte designere er 24-årige Malthe Brydegaard Skram, der har fået inspiration til sin kollektion fra opvæksten på Lolland.

-Min inspiration er slow living – vi skal tilbage til naturen og det mere simple. Mine designs er lavet i 100 procent rene naturmaterialer, og mit fokus har været, at det skal have lang levetid. Vi skal væk fra, at tøjet kun lever én sæson og er produceret uden tanke på miljøet. Som nye designere har vi et ansvar, og det er virkelig fedt at få mulighed for at vise, at vi tager det ansvar seriøst, fortæller han og fortsætter:

-Det har samtidigt været super interessant at arbejde med den nye AR-teknologi. Jeg tror virkelig, det er fremtiden. Det er jo endnu en måde at forlænge levetiden på – at både designs, men også selve fremvisningen af det kan leve i lang tid efter.

Fremtidens mode- og livsstilsbranche

Appen SUSTAIN:AR bliver frit tilgængelig for alle, og modebranchen og unge modeinteresserede inviteres ind til en online talk onsdag den 3. februar.

-Dette tiltag repræsenterer på flere måder fremtidens mode- og livsstilsbranche. Vi har bæredygtighed og ansvarlig produktion som tema, og anvender teknologi, i form af augmented reality til at kommunikere budskabet. Vores dimittender skal være branchens fremtidige forandringsagenter med viden og kompetencer inden for både design, bæredygtighed og teknologi, og det er SUSTAIN:AR et godt eksempel på, mener Pia Vejrup Larsen, der er uddannelsesleder for Fashion Design.