Af Sabina Schmidt
Honning er ikke bare lækkert i teen og kager, men faktisk er honning meget mere end et delikat sødemiddel.
Nu viser internationale studier nemlig, at bakteriestammerne i bi-produkter er essentielle i opretholdelsen af et stærkt immunforsvar.
Bier har været meget debatteret i forbindelse med pesticider i de danske landbrug og deres skadelige virkninger på naturens økosamfund.
Senest har miljøminister Lea Wermelin nægtet at svare om, hvorvidt Socialdemokratiet vil gøre alvor af tidligere kritik af brugen af sprøjtemidlet neonikotinoider i landbruget.
Netop neonikotinoider kan skade biers nervesystem og deres orienteringsevne, hvilket blandt andet har medført, at antallet af bier i den danske natur er faldet drastisk de senere år.
Honningbiers betydning for ikke blot naturen, men også for os mennesker rækker meget længere end blot honningen og dens søde smag. De levende bakteriestammer i honning er essentielle for opretholdelsen af et aktivt immunforsvar gennem en sund tarmkultur.
Flere læger påpeger at hele livet igennem påvirkes vores tarme med den kost og de vaner vi har. Og i og med at mavesækken og tarmene er vores største immunorgan, så findes op til 80% af immunforsvarets baktier i vores tarmsystem.
For honning er ikke bare en gul, klæbrig og velduftende masse. Den er faktisk levende. Mere præcist lever der bakterier i honningen, som har nogle rigtig gode egenskaber for vores tarmkultur.