Af Redaktionen   Foto: Borger.dk

I kraft af at grænserne åbnes er der måske også helt elementære ting du bør for tjekket op på, for hvordan er det lige det er med sygesikringskortet. Det blå sygesikringskort sikrer, at du får dækket udgifter, hvis du bliver syg på rejser i EU-lande. Men husker du også alt det, kortet ikke dækker?

Det blå sygesikringskort dækker i EU og 4 andre lande

Det blå EU-sygesikringsbevis dækker udgifter til læge eller hospitaler, hvis du bliver syg eller kommer til skade, når du rejser i EU-lande samt Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Dette gælder også, hvis du bliver syg af corona-virus.

Storbritannien har forladt EU, men i 2020 er der en overgangsordning, hvor EU-reglerne stadig gælder. Du kan derfor stadig bruge dit blå EU-sygesikringsbevis i Storbritannien resten af året.  

Rejser du i EU eller i et af de andre nævnte lande, skal du derfor altid have det blå EU-sygesikringsbevis med. Ellers kan du ende med at skulle betale for behandlingen selv.

Det blå EU-sygesikringsbevis er gratis og gælder i 5 år.

Følg linket her, hvis du skal have bestilt et nyt!

Bestil det blå sygesikringsbevis på borger.dk og læs mere om kortet

Det dækker det blå EU-sygesikringsbevis ikke

Det blå sygesikringsbevis dækker ikke alt, kortet dækker eksempelvis ikke:

  • Hjemtransport: Det blå EU-sygesikringsbevis dækker ikke for transporten hjem, hvis du bliver syg, er ude for en ulykke eller dør. I lande som Sverige, Norge, Island og Finland er der særlige regler for hjemtransport. Reglerne betyder, at du i nogle tilfælde kan få dækket hjemtransport, hvis en læge vurderer, at du ikke kan rejse hjem som planlagt.
     
  • Egenbetaling: Det blå sygesikringskort giver dig kun ret til de samme ydelser, som borgerne i landet har. Du kan altså komme til at skulle betale en del eller hele behandlingen selv, hvis borgerne i landet for eksempel selv skal betale for at gå til lægen.
     
  • Privathospitaler og private klinikker: Det blå sygesikringsbevis dækker ikke, hvis lægen eller hospitalet ikke er tilknyttet den offentlige sygesikring i landet. Du kan altså ikke bruge privathospitaler og private klinikker. ​
     
  • Planlagt behandling: Rejser du kun til udlandet for at modtage behandling, gælder det blå EU-sygesikringsbevis naturligvis ikke.

Kortet dækker heller ikke altid, hvis du skal til udlandet for at arbejde i længere tid. Derfor er det altid en god ide at få tjekket inden du rejser afsted.

Vil du se alle reglerne for det blå EU-sygesikringsbevis, så følg linket herunder.

Se alle reglerne for det blå EU-sygesikringsbevis på borger.dk

Privat rejseforsikring kan du tilkøbe

En privat rejseforsikring dækker de ting, du ikke får på dit blå EU-sygesikringsbevis – for eksempel hjemtransport, sygetransport og eventuel egenbetaling af behandlinger.

Køber du en privat rejseforsikring som supplement til dit blå EU-sygesikringsbevis, så tjek dog først, om dine andre forsikringer allerede dækker dig.

Din indboforsikring, familieforsikring eller dit betalingskort kan godt have rejsedækning.

Sådan tjekker du, om dine forsikringer dækker på rejsen

Problemer med det blå EU-sygesikringsbevis?

Har du glemt det blå EU-sygesikringsbevis på ferien, og har du brug for behandling? Så kan Udbetaling Danmark sende dig en erstatningsattest for EU-sygesikringskortet.

Kontakt Udbetaling Danmark via borger.dk

Beder hospitalet eller lægen dig betale for behandlingen? Hvis du bliver opkrævet, selv om du har ret til gratis behandling, kan du søge refusion.

Søg refusion for lægebehandling hos Styrelsen for Patientsikkerhed

Er dit blå EU-sygesikringsbevis udløbet? Når du bestiller et nye bevis hos borger.dk, får du tilsendt et midlertidigt bevis digitalt i e-Boks.

Bestil et nyt EU-sygesikringsbevis hos borger.dk

Forbrugerrådet Tænk mener: Husk rejseforsikringen!

-Det blå EU-sygesikringsbevis dækker kun visse udgifter til læge eller hospital i EU-landene. Sygesikringskortet dækker ikke hjemrejse til Danmark, hvis du pludselig brækker et ben eller bliver alvorligt syg.

Vi anbefaler derfor, at du køber en privat rejseforsikring, uanset hvor du rejser hen. Forsikringen kan være en rigtig god investering, fordi det hurtigt kan blive meget dyrt, hvis du selv skal betale for behandling og hjemtransport.

Jakob Steenstrup, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk