Af Redaktionen

 Tour de France 2021 er efterhånden et overstået kapitel, men ikke for 250 ryttere på Cykelnerven, der netop har kæmpet sig til tops på blandt andet Tourmalet, Col de Portet og Luz Ardiden. For disse 250 ryttere er de afgørende Tour-bjerge ikke bare cyklet for sjovt, men for at samle penge ind til forskningen i sclerose. En af disse seje ryttere er Claus Rönnpage Poulsen fra Esbjerg V, og sammen med de resterende ryttere har det lykkes ham at samle 5.900.000 kroner ind til Scleroseforeningens arbejde for en verden uden sclerose.

Cykelnerven er Scleroseforeningens cykelevent, der tager udgangspunkt i årets Tour de France-etaper. Det årlige cykelevent har de sidste otte år sendt hundredvis af engagerede cykelryttere fra hele landet afsted mod de franske bjerge som finalen på et års træning og indsamling for en verden uden sclerose. I år skulle turen gå til de franske Pyrenæer, og denne gang var noget ganske, ganske særligt for de 250 ryttere.

Sidste år måtte Cykelnerven nemlig se sig slået af Coronaens restriktioner, hvorfor de dedikerede Cykelnerven-ryttere måtte vinke farvel til turen op ad de franske bjergtinder. Men den 15. til 19. september i år kunne de så endelig komme afsted. En af disse ryttere er netop Claus Rönnpage Poulsen fra Esbjerg V, der cykler på Team Vestjylland. Han er nu kommet hjem fra Pyrenæerne, hvor han har kæmpet sig til tops af nogle af de allermest afgørende Tour de France-bjerge og sammen med de mange andre Cykelnerver har haft en fantastisk oplevelse for en verden uden sclerose.

Vi snakkede med Claus nede i Frankrig, hvor han stod på frokoststedet efter Col de val Louron-Azet og fortalte, hvordan han havde det under 2. etape af Cykelnerven 2021:

‘-Det har været forholdsvis hårdt for benene at deltage i Cykelnerven. Nu glæder vi os til sidste bakke på anden etape, som er Col du Portet. Jeg har aldrig prøvet at cykle op ad den stigning før, men jeg frygter den. Stemningen er rigtig fin imellem rytterne, og folk kører rigtig godt på stigningerne, så det hjælper på motivationen. Det er anden gang, jeg cykler med på Cykelnerven, for jeg var også med i 2019. Det har været fedt at komme afsted igen efter et år, hvor corona satte en stopper for vores planer’, fortæller Claus, mens han nyder en velfortjent frokost inden næste stigning.

Claus og resten af Cykelnerven har kæmpet sig op ad bjerge som Tourmalet, Col du Portet, Hautacam, Col du Peyresourde, også kendt som det eftertragtede Pandekagebjerg, og sidst, men ikke mindst, sluttede de på den vaskeægte Tour-top. Nemlig på Luz Ardiden, hvor årets Tour de France-felt selv sluttede Touren 2021.

Tålmodig og fantastisk flot fundraising

For rytterne er det altid en hel unik oplevelse at være en del af Cykelnervens trænings- og fundraising-fællesskab. De mange ryttere har landet over været inddelt i flere forskellige hold, herunder Team Vestjylland, som Claus Rönnpage Poulsen har trænet og indsamlet penge sammen med, siden de tilmeldte sig den aflyste 2020-tur tilbage i 2019. Det er altså knapt to års hårdt arbejde til ære for alle dem, der har sclerose tæt inde på livet, og derfor gør årets fantastiske indsamlede beløb en verden til forskel for rigtig mange mennesker.

-Trods helt særlige tider har vores fantastiske ryttere igen i år, og endda også sidste år, udvist kæmpe engagement og viljestyrke. Vi er så stolte og ydmyge over den opbakning, vi har fået fra hver eneste rytter på holdet og de mange lokale sponsorer, der trofast har støttet op og været tålmodige i forhold til, hvornår vi endelig kunne komme afsted – og om vi overhovedet kunne. De skal alle sammen vide, at de gør en kæmpe forskel for alle dem, som lever med sclerose hver eneste dag, siger Scleroseforeningens Mette Hjulmand Leonhard-Hjorth, der er løbsansvarlig for Cykelnerven.

Rytterne har både haft deres egne online indsamlinger, skaffet sponsorater fra virksomheder, fundet på særlige fundraising-tiltag som separate cykelløb, gå-arrangementer, ølsmagning med mere, og på trods af Corona er det lykkes dem at arrangere en stribe succesfulde events, der har bidraget til det endelige indsamlede beløb på hele 5.900.000 kroner.

Ambassadørerne er også en del af noget helt unikt                                                             

TV2-værterne Peter Tanev og Claus Elming har i flere år været en del af Cykelnerven, ligesom Danmarks absolutte Tour de France-ekspert, Dennis Ritter, tidligere OL-vindere Eskild Ebbesen og Niels Laulund samt fodboldlegenden Thomas Helveg også er faste ryttere på holdet. De er også med til at stille skarpt på sclerose og samle de afgørende midler ind til forskningen:

-Hvert eneste år slår det mig, hvor livsbekræftende og hjertevarmende det er at dele cykeloplevelser med andre mennesker. Den begejstring og glæde, Cykelnerven-deltagerne kommer med, er utrolig smitsom. Og det at bestige bjerge sammen – som jo for os alle er en fysisk meget krævende udfordring – giver en stolthed og en lykkerus, der ikke kan sammenlignes med andet, jeg kender til. Samtidig ved vi jo alle, at vi er der for en sag, der skal hjælpe alle med sclerose nu og i fremtiden. Det giver et ekstra stærkt bånd og sammenhold, som man også tydeligt mærker, fortæller Dennis Ritter.

Fællesskabet, kampgejsten og dét at være med til at løfte i flok og samle ind til en verden uden sclerose er en af Cykelnervens afgørende karakterer. At rytterne igen i år har samlet så flot et beløb ind med Cykelnerven, skaber stor glæde og taknemmelighed hos alle på Cykelnerven, men selvfølgelig også i Scleroseforeningen:

-Det er et fantastisk flot resultat, som er virkelig vigtig for forskningen i bedre behandling og et godt liv med sclerose. Jeg er dybt taknemmelig over indsatsen fra rytterne samt deres sponsorer og støtter, siger Klaus Høm, direktør i Scleroseforeningen.

Cykelnerven finder normalt sted hvert år i juni, men på grund af Corona blev løbet i år rykket til september. Mange af rytterne har allerede meldt sig klar til Cykelnerven 2022, der igen i år finder sted til juni, inden Tour de France-feltet få uger efter tordner op ad bjergene. Ruten planlægges nemlig altid efter årets officielle Tour de France-rute, når denne offentliggøres i oktober, men der er allerede nu mulighed for at tilmelde sig Cykelnerven 2022.

Læs mere om Cykelnerven og tilmelding hertil på Cykelnerven.dk, og følg gerne med på Cykelnervens Facebook-side: https://www.facebook.com/cykelnerven