Tekst og foto: Ebbe Salomonsen

Vi kan alle være med til at skabe bedre betingelser for insekter og sommerfugle

Miljøministeren Lea Wermelin har sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet afsat 888 millioner kroner på årets finanslov til en natur – og biodiversitets pakke til bl.a. mere urørt skov og nationalparker, som skal skabe mere vild og sammenhængende natur på statens arealer.

Opfordring til 98 kommuner
Miljøminister Lea Wermelin har sendt et brev til landets 98 kommuner, hvor hun opfordrer dem til at være med i en konkurrence om at blive Danmarks VILDESTE kommune.
For vi står midt i en naturkrise. Biodiversiteten går tilbage over alt i verden, og herhjemme er tusindvis af dyre- og plantearter i fare for helt at forsvinde. Den gode nyhed er, at alle kan gøre en forskel for naturen. Da Hjørring kommune gav plads til mere vild natur i stedet for græsørkener i haver og rundkørsler, myldrede det frem med sommerfugle og bier. Så tænk, hvis vi får hele Danmark og alle kommuner med på den rejse. Lige fra den lokale skolegård til boligblokken, plejehjemmet og idrætspladsen, siger miljøministeren.

Den lange debat om mere natur
I mange år har der været en debat om naturen og dens tilstand. Mange dyrearter er forsvundet, der er tilbagegang på en lang række områder og forurening fra landbrug, produktion, og byerne har et medansvar for naturens tilstand. Nu skal der ske en genopretning af naturen og gerne en tilbageførelse hvor det er naturen der er med til at skabe en balance og dermed til at bestemme hvor mange dyr der skal være plads til.

Hvilke dyr skal være med til at genskabe og vedligeholde naturen?
Der bliver forsket og gennemført projekter som eksempelvis at udsætte vilde heste på et stort areal på Langeland, hvor det er hestene der holder arealet ved lige og som betyder at blomster og insekter også får gode muligheder for at udfolde sig.

I Esbjergs lokalområde har vi et stort naturområde, Marbæk, som i flere år er blevet afgræsset af Højlands kvæg som går på indhegnede områder. samtidig er der ridestier, bilveje og gangstier rundt i området, der er områder med lyngsletter og er stor mangfoldighed af blomster og træer.
På digerne ud til Vadehavet er det får der afgræsser områderne i indhegnede områder, hvor der også er plads til en lang række blomster og planter der er tilpasset disse forhold.
I Oksbøl Klitplantage er der et stort antal kronhjorte og hjorte som har et naturligt område at græsse på og der er gode muligheder for at gemme sig i skoven. Her bliver der foretaget en regulering af dyrene så der hele tiden er et godt fødegrundlag for alle.

Sikkerhed i naturen mellem dyr og mennesker
Der er altid en risiko for at der kan opstå situationer hvor der kan opstå konflikter mellem dyr og mennesker. Og den debat skal der også være plads til.
Er vilde heste og mennesker en god ide. Hesten skal bruge et stort areal , skal der kun være heste eller skal der også være plads til mennesker. Det er nødvendig at mennesker lærer at omgås dyr, men hvor er mulighederne. Mange har ikke kendskab til det derfor bliver det en balance mellem indhegning uden adgang eller er det eget ansvar.
Der bliver mange hensyn og et stort ansvarsområde som kommunerne kommer til at stå med.

Vi kan alle hjælpe naturen i byen og på landet.
Det er naturprojektet i Hjørring Kommune et godt eksempel på. Her blev borgerne inddraget, informeret og motiveret, og kommunerne har efterfølgende konstateret en voldsom fremgang fra 2019 til 2020 i antallet af sommerfugle, bier og svirrefluer. Sommerfuglenes antal er næsten firedoblet, bierne er mere end fordoblet, og for svirrefluernes vedkommende ses en tidobling.
Dette projekt viste også at der ikke skulle så meget til for at skabe forandringer Mange initiativer er blevet gennemført rundt omkring og har været på vej i de sidste 40 – 50 år.
Der har ikke været en forståelse og vilje til at gøre noget fra folketingets og statens side og det har derfor været et folkeligt pres og at nu har der været så mange alvorlige forureninger at det nu er blevet synligt for mange mennesker.
En ny generation af befolkningen stiller nu krav om at der skal gøres noget for at bevare og genskabe den Vilde Natur og bæredygtige Biodiversitet.