Af Sabina Schmidt

Vi nærmer os årsskiftet med hastige skridt og mon ikke vi alle har brug for at reflektere lidt over vores liv. For lever jeg nu også sådan som jeg gerne vil? Er lykken at være selv eller tør jeg give mig hen i tosomheden og stole på min partner? Og kan man i det hele taget leve i et forhold og samtidig været ensom?

For det er ikke nødvendigvis lykken at være i et parforhold selvom du som single måske sendte lange, misundelige blikke efter alle par.

Men i virkelighedens verden er et parforhold ikke det samme som at slippe for din ensomhed og ulykkelighed.

Ny forskning fra USA peger nemlig på, at noget af det værste, folk kan opleve, er at have en ”besværlig” kæreste.

Du driver mig til vanvid
Mens meget er sagt og skrevet om alle de mange psykologiske, sociale og sundhedsmæssige fordele ved de tætte sociale bånd, er der omvendt meget lidt forskning i de negative konsekvenser af (dårlige) relationer.

Men det råder et nyt studie lidt bod på.

I studiet med den sigende titel ”They Drive Me Crazy: Difficult Social Ties and Subjective Well-Being” deltog 1136 kvinder og mænd i faste forhold.

Overordnet viste det, at folk har det bedst, når de har bånd til andre mennesker – hvis de personer (både børn og kærester) vel at mærke ikke opfattes som besværlige….

Undersøgelsen peger også på, at der er forbundet mindre ensomhed med at have en partner, end ikke at have en partner.

Men det er også forbundet med mindst lige så meget ensomhed at have en besværlig kæreste som slet ikke at have en kæreste.

De personer, som havde det allerværst, var dem, som havde en besværlig kæreste, der tilmed ikke bliver opfattet som en støtte.

Kommunikation
Som så meget andet her i livet, drejer det sig som ofte før om kommunikation. Eller burde man måske sige manglende kommunikation.

For som punkt nummer 1 på parforholds fjenden er manglende kommunikation. Den kommer ganske enkelt snigende, helt af sig selv, når vi holder op med at tale omdet, som virkelig betyder noget for os.

Klicheer
For følelsen af at være ”alene i parforholdet”, altså af at ens partner ikke rigtigt er med på, hvad der foregår under facaden, ligger bag de allerfleste dumheder, vi begår.

For eksempel utroskab – det er jo ikke for sjov, at vi har klichéer som manden, der retfærdiggør at lægge an på en anden kvinde med ”min kone forstår mig ikke”!

Og selvom mange parforhold kan udgøre det mest fantastiske arbejdsteam, hvad angår børnene, hjemmet eller aftensmaden, så er det der ofte glemmes fortroligheden parret imellem.

Han får ikke fortalt hvor langt fra hinanden, han føler, de er, fordi de aldrig har en stund uden ungerne. Alene sammen i tosomheden.

Hun fortæller ikke, hvor ensom hun føler sig, fordi hun ikke kan finde ud af at få det sagt, at hun træner til, at de laver noget sjovt sammen – kun de to – og at hun måske er træt af de trivielle rutiner!

På vej mod en bedre kommunikation

Det er at man først og fremmest når til erkendelsen af at noget skal laves om og at man har et stærkt og inderligt ønske om at dyrke sit forhold igen. Det næste skrift er at være ærlig og få det sagt lige ud af posen til sin partner. Lad være med at bruge for lang tid på at få det sagt eller at overvej dine formuleringer

Bare sig ” smukke – jeg trænger simpelthen vildt meget til, at vi kommer endnu tættere på hinanden. Jeg vil mægtigt gerne snakke om en hel masse ting, der rør sig i mig men jeg synes bare, det er lidt svært at få begyndt. ”

Alt begyndelse er altid svært, men det at få taget hul har som oftest en meget positiv effekt så længe det bliver gjort ærligt og kærligt i respekt for hinanden.