Af Sabina Schmidt

Græspollensæsonen er over os, og det betyder gener for titusindvis af allergiske danskere. Men hvordan kan man være sikker på, at det er allergi og ikke noget andet?

Er du en af dem, der reagerer på nyslået græs, som børn reagerer på chili? Eller har du i løbet af foråret nyst bare ved synet af et birketræ? Så er der en stor sandsynlighed for, at du er allergisk over for pollen. Det har været et forår med mange begrænsninger i danskernes liv, og for pollenallergikerne er hverdagen ikke blevet lettere i de sidste par måneder.

Men hvordan kan du være sikker på, at det er allergi, der plager dig og ikke noget andet?

Forkølelser, corona eller allergi?
Grundreglen er, at en normal forkølelse som udgangspunkt er overstået inden for et par uger, mens symptomerne ved pollenallergi typisk strækker sig over længere tid. Så har du døjet med gentagne nyseture, løbende næse eller kløende øjne i mere end 14 dage, kan du meget vel være allergisk over for pollen. Mens feber er et hyppigt symptom på COVID-19, så er det mere sjældent blandt pollenallergikere, ligesom snue og nysen er et hyppigere problem for allergikere end for coronapatienter. Hvis du er bekymret for at være smittet med coronavirus, så skal du altid følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

De mest almindelige symptomer på pollenallergi er:

  • Gentagen nysen
  • Stoppet næse, kløende og/eller løbende næse
  • Kløende, rindende og/eller røde øjne
  • Vejrtrækningsbesvær, pibende vejrtrækning eller hoste
  • Træthed

Hvis du vil læse mere om symptomer og muligheder for behandling af pollenallergi eller pollenallergi i det hele taget, så besøg pollentjek.dk. Du kan også gratis downloade appen klarify i App Store eller Google Play. I klarify kan du bl.a. finde information om pollental, vejr og luftkvalitet på din lokation, logge dine symptomer og få personligt tilpassede råd om håndtering og behandling af din allergi.