Tekst: Ebbe Salomonsen Foto: Bryggerierne

Tre bryghuse er gået sammen for at støtte hinanden og vise deres forskellige øl som er brygget med meget forskellige smag. Hyldals Bryghus i Bække ved Vejen, Ølværket i Esbjerg og Vestslesvigsk Bryghus i Løgumkloster har tre forskellige tilgange til øl.

-Vi vil gerne give et indtryk af, hvor forskelligt øl kan være – og derfor er vi gået sammen om at sammensætte 12 eller 24 stk. 0,5 l øl i en smagskasse. Som man kan vælge enten at afhente eller få leveret, fortæller Mikkel fra Ølværket, Esbjerg.

Kampagnen kører frem til den 22. maj. 

Corona er en dyr omgang…

Markedet er revet væk under benene på danske mikro bryggerier. De små bryggerier er i den grad ramt af, at vi ikke sælger øl under en nedlukning, Langt de fleste af os sælger ikke særligt meget på supermarkeds hylderne – vores salg ligger først og fremmest hos restaurationer og i forbindelse med festival, markeder, øl smagninger og forskellige events… og alle dele er lukket ned! Vi håber du har lyst til en god oplevelse, samtidigt med at du giver os et lille skub i den rigtige retning, fortæller Mikkel fra Ølværket, Esbjerg.

Præsentation af de tre bryghuse:

Hyldals Bryghus ved Vejen,

Salg: Et vist salg foregår til markeder, festivaler og naturligvis spisesteder, der gerne vil tilbyde deres gæster øl der har en god lokal historie med sig.

Meget af det øl der brygges ved Hyldals Bryghus er inspireret af den natur der omgiver bryghuset, Bække og ved Hærvejen. En af bryghusets øl linjer hedder således Hær-Vejen, med reference til både Hærvejens rute og så er der brugt en række lokale kendemærker som inspiration til øllenes etiketter.

Smagsmæssigt er øllene også inspireret af naturen og en række af øllene bliver brygget med smagsgivere såsom brændenælder, mælkebøtter, skvalderkål, grannåle, bøgeblade, lyng og meget mere. Naturligvis indgår Hylden også i en række øl – oplagt til bryghusets navn.  

Og lock down eller ej, så står tankene allerede nu og venter på, at de skal fyldes med årets julebryg, hvoraf den ene af disse er en skotsk inspireret Ale, der modner 5 måneder på tank med whisky og egetræ.

Brygmester, Tim Hyldal; – I forhold til Crowd Funding ser vi frem til at komme ud med en masse godt øl, og som det sig hør og bør, er der jo en lille ekstra godbid til de første tyve der bestiller en af projektets smagskasser!

Vestslesvigsk Bryghus ved Løgumkloster,

Hvorfor ”Vestslesvigsk Bryghus”? Der er jo ikke noget der hedder Vestslesvig? Der er heller ikke noget der hedder ”Vestsønderjylland”! – Ideen med navnet er, at i en stadig mere globaliseret verden har det en værdi, at have en lokal identitet samtidig med at vi er danskere, tyskere, europæere, verdensborgere…

Hvis du forventer sødt og tungt øl er du havnet det forkerte sted! Vestslesvigsk Bryghus dyrker tørhed og syrlighed. Der er to veje til dette. Man kan mæske ved relativt lav temperatur og man kan lade øllet spontangære. Vestslesvigsk gør begge dele.

Brygmester, Hans Lautrup Nørgaard – -Vi laver ikke kun spontangæret øl, men det er det, der er vores ikon øl – Den Ubesmittede Jomfru og Ubesmittet Rug. Begge øl modtager gær fra bryggeriets lokalmiljø.

En øl fra Vestslesvigsk der hedder “noget” med Håndpålagt er gæret med gær fra de ubesmittede typer. Lige nu har vi Håndspålagt Te, Det Håndspålagte Jordbær og Håndspålagt Grønbær. Lidt teknisk eller nørdet men Håndpålagt Te er således 2. generation spontangæret øl der har trukket med 3 forskellige japanske grønne teer. Og  
Det Håndspålagte Jordbær er 2. generation spontangæret øl, der har fået et skud ubehandlet jordbærsaft fyldt med friske gærstammer! Og endelig Håndspålagt Grønbær er 2. generation spontangæret øl, der har fået et skud grønne jordbær; disse er plukket ca et døgn før modenhed. Den er syrlig og frisk griner brygmesteren.

-Derudover byder vi også på “mainstreamøl”, nemlig Locus Dei. Locus Dei er brygget på pilsnermalt og forskellige karamelmalte, gæret med en engelsk ale gær… men vi holder fast i vores filosofi; tørhed! Den er mæsket ved lav temperatur, så den er ikke sød! Vestslesvigsk Bryghus tror på at gøre en forskel lokalt. Vi vil være en levende del af et levende lokalmiljø.

Ølværket i Esbjerg

Startede i 2013 i det gamle Esebrygs lokaler på Esbjerg Havn. Ølværket drives til dagligt som et sidegeschæft af Carsten Nielsen, Michael Madsen og Mikkel Ammitzböll.

Ølværket har en kapacitet på ca. 1000 liter øl om måneden svarende til ca. 2000 flasker.

Øllet sælges primært lokalt i Esbjerg, men er også på hylderne ved Havnens Øl & Vin i Vejle og Voldby Købmandsgård, som specielt ølentusiaster vil kende. Men lokalt i Esbjerg kan man bl.a købe Ølværket hos Slik for Voksne, Kaffe The-Huset og Superbrugsen Strandbyplads.  

Ølværket har gennem de sidste år lavet bryg til mange forskellige arrangementer og har også lavet Privat Labels til virksomheder.
-Det er altid sjovt med en ny opgave, det åbner tit muligheder for at være kreativ både hvad angår smagsudtryk men også design af etiketter siger Mikkel Ammitzböll.

Lige nu har Ølværket lanceret en dyreserie med, hvad de selv kalder blandingsdyr. Serien skulle egentligt have været en forårsserie, men så kom coronavirus i vejen. Derfor har Ølværket som mange andre firmaer været nødt til at tage alternative midler i brug i form af udbringning og stalddørssalg. Øl-serien består af både en Schwarzbier, en Stout, en Classic Ale og en Norsk Kveik der skulle have været sendt ud i slutningen af marts, som flaske øl og fadøl, men står nu bare på lageret og samler støv.

I den kommende periode vil Ølværket brygge nogle af deres kendte øltyper, så de har et lager, når landet åbnes. Netop færdiggjort deres engelske bitter Skipper Las og Røg-øllen Revolution står netop nu på tank og gærer færdig. Der er sat en rigtig sommer-øl over, nemlig Esbjerg Framboise, som snart burde være klar til at blive tappet.

Alle tre bryggerier glæder sig til, at der forhåbentlig snart bliver normale tilstande igen!

Fakta om Coop Crowdfunding

For 152 år siden gik forbrugerne sammen for at sikre gode forhold og fødevarer til alle. I dag bringer Coop Crowdfunding forbrugere og virksomheder sammen for at skabe bedre fødevarer.

Coop Crowdfunding skal gøre det nemmere for flere, der arbejder med mad, at lykkes, og som forbruger er det nemt at være med. Du køber varer, investerer i produkter eller låner dine penge til madproducenter. Og du får altid noget igen: Enten nye og spændende produkter eller forrentning af dit lån. De virksomheder, du investerer i, laver den mad, vi skal spise i fremtiden.

Til og med fredag den 22. maj kører Vestslesvigsk en crowdfunding i samarbejde med Ølværket, Vestslesvigsk Bryghus og Hyldals Bryghus og . Her kan få dig en øloplevelse med blandede ølkasser fra de tre bryghuse. Se mere her: https://crowdfunding.coop.dk/project/821/description