Af Sabina Schmidt Foto: Karen Franch  

Alternativets Fanø-borgmester Sofie Valbjørn vil uden tvivl genoverveje sit medlemskab af partiet, hvis tumulten betyder, at Josephine Fock ender med at forlade posten som partileder.

Al virakken omkring den nyvalgte partileder i Alternativet, Josephine Fock, kan få store konsekvenser i den kommunale del af partiet. Alternativets eneste borgmester, Sofie Valbjørn fra Fanø, fortæller nemlig til Radio4, at hun vil overveje at forlade partiet, hvis Josephine Fock bliver tvunget til at forlade sin post som partileder.

– Hvis det her personfnidder på Christiansborg ender med, at vores nyvalgte politiske leder trækker sig, så har jeg altså også meget svært ved at se mig selv fortsætte i partiet, siger Sofie Valbjørn til Radio4 og fortsætter: – Josephine Fock fik et klart mandat fra Alternativets medlemmer for bare en måned siden, og hvis hun bliver tvunget til at gå, så vil det være et direkte angreb på vores medlemsdemokrati og den nye politiske kultur, vi hele tiden har stræbt efter at skabe.

Josephine Fock har, siden hun blev valgt som partileder den 1. februar, konstant været midtpunkt for en omfattende kritik. Kritikken startede i Information, hvor 23 anonyme kilder fortalte, at Fock har overfuset og i enkelte tilfælde rusket partikolleger eller ansatte i partiet.

Partilederen selv afviser, at hun nogensinde skulle have rusket i nogen og kan i øvrigt heller ikke genkende de episoder, der er blevet gengivet i Informations artikel.

– Jeg har ikke rusket i nogen. Hverken medarbejdere, partifæller eller venner for den sags skyld. Jeg kan godt genkalde mig episoder, hvor jeg er blevet gal, men ikke det, der er beskrevet, har hun sagt i talkshowet “Lippert” på TV 2 News.

Sofie Valbjørn har været borgmester på Fanø siden 1. januar 2018. Hun og Alternativet fik kun 7,6 procent af stemmerne, men efter en længevarende konstituering, hvor der egentlig var samlet flertal bag en lokallistekandidat, endte Valbjørn med borgmesterposten.

Den er – bortset en fagborgmesterpost i København – partiets eneste borgmesterpost.